c S
Gospodarsko razpoloženje v območju evra najvišje od leta 2000 07.02.2018 10:47 München, 07. februarja (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra se v začetku letošnjega leta še izboljšuje. Kazalec gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, je dosegel najvišjo raven od poletja 2000.

Kot so sporočili iz Ifa, se je kazalec gospodarske klime glede na zadnje lansko četrtletje ob začetku letošnjega leta močno zvišal; s 37 se je dvignil na 43,2 točke.

Še posebej dobro strokovnjaki ocenjujejo trenutno gospodarsko situacijo, izboljšala pa so se tudi gospodarska pričakovanja za prihodnje mesece.

Za izboljšanje gospodarskega razpoloženja so predvsem zaslužni bolj optimistični strokovnjaki iz Francije in Italije, kazalec se je nekoliko dvignil tudi v Nemčiji. Na drugi strani se je na Nizozemskem ozračje nekoliko ohladilo. V Španiji so slabše ocenili trenutno situacijo, bolje pa pričakovanja za prihodnje obdobje.

Ifo vidi več razlogov za krepitev optimizma. Tako strokovnjaki, vključeni v raziskavo, poročajo o krepitvi investicijske aktivnosti in zasebne potrošnje, pričakujejo dvig obsega zunanje trgovine. Inflacijo letos pričakujejo na 1,7-odstotni ravni, manj jih pričakuje dvig obrestnih mer. Dostop do bančnih posojil medtem še naprej ocenjujejo kot pretežno restriktiven, še dodajajo v Ifu.

Rezultati raziskave temeljijo na ocenah 349 gospodarskih strokovnjakov.