c S
Bruselj bo objavil zimsko gospodarsko napoved 07.02.2018 08:57 Bruselj, 07. februarja (STA) - Evropska komisija bo danes objavila zimsko gospodarsko napoved za območje evra, EU in vsako posamezno članico, ki bo vključevala podatke o rasti, brezposelnosti, javnih financah in inflaciji. V prejšnji, jesenski oceni je Evropi napovedala krepitev rasti in tudi močno izboljšala gospodarske obete za Slovenijo.

Območju evra je komisija novembra napovedala 2,2-odstotno rast v lanskem letu, celotni EU pa 2,3-odstotno, kar je bilo znatno več od spomladanskih pričakovanj. Za letos je tako območju evra kot EU napovedala 2,1-odstotno, za prihodnje leto pa obema 1,9-odstotno rast.

Sloveniji je komisija jeseni za lani napovedala 4,7-odstotno rast, kar je 1,4 odstotne točke več od spomladanske napovedi, za letos štiriodstotno, kar je 0,9 odstotne točke več od prejšnje ocene, za prihodnje leto pa 3,3-odstotno.

V Bruslju Slovenijo že vseskozi opozarjajo na strukturni fiskalni napor. Po novembrskih ocenah naj bi Slovenija letos beležila 1,6-odstotni strukturni primanjkljaj, prihodnje leto pa 1,4-odstotnega, kar je slabše od začrtanih ciljev.

Nekaj dni po objavi novembrske napovedi je komisija ob oceni proračunov članic v območju evra sicer zrahljala cilj za strukturni fiskalni napor za Slovenijo v tem letu, a kljub temu ugotovila tveganja neskladnosti slovenskih proračunskih načrtov z evropskimi pravili.

Slovenske napovedi so precej drugačne od bruseljskih. Slovenska vlada v osnutku proračunskega načrta za letos napoveduje le še minimalen strukturni primanjkljaj, v prihodnjem letu pa minimalen strukturni presežek v javnih financah.