c S
Sindikat pozval k sistemskim rešitvam v boju proti korupciji in zaščiti žvižgačev 06.02.2018 16:59 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Gorenjska območna ZSSS je vlado danes pozvala k sprejemu sistemskih rešitev za preprečevanje korupcije v javnih in državnih organih. Država bi morala imeti po vzoru drugih evropskih držav z zakonom določeno, da so državni in javni uslužbenci dolžni prijaviti sum korupcije, te pa zaščititi skozi delovno zakonodajo.

K temu jih je spodbudil primer iz javnega podjetja Infrastruktura Bled v lasti občin Bled in Gorje, kjer je predsednica sveta delavcev Marjana Mrak po tem, ko je opozorila na domnevne nepravilnosti oz. neskladnosti poslovanja z zakonom o javnem naročanju, na neustrezno kadrovsko politiko ter na to, da podjetje nima sprejetih ali nima ustreznih pravilnikov, dobila v roke redno odpoved delovnega razmerja iz krivdnih razlogov.

Država bi morala vzpostaviti to, da javni in državni uslužbenci lahko opozorijo na nepravilnosti, žvižgače pa ustrezno zaščiti, so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani opozorili sekretarka Ana Jakopič in sekretar Matej Jemec iz Območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Gorenjske, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk in predsednik sindikata kmetijskega ministrstva Boštjan Štefančič.

Primer iz javnega podjetja Infrastruktura Bled je pokazal, da državni regulatorji, kot so računsko sodišče, Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in inšpektorat za delo, ne delujejo ustrezno. Primer so predočili tudi policiji in nacionalnemu preiskovalnemu uradu, ki prav tako nista reagirala, temveč sta kazenski postopek ovrgla, so izpostavili.

Da so bila opozorila Mrakove utemeljena, je potrdila KPK, ki je v pregledu enega segmenta poslovanja septembra lani ugotovila, da je direktor družbe Janez Resman vede dopuščal nabavo vodomerov in pripadajoče opreme neposredno pri podjetju Jordan brez ustreznega postopka javnega naročanja. KPK je ocenil, da je Resmanovo ravnanje izpostavljeno korupcijskemu tveganju, tu pa so se pristojnosti komisije končale.

Mrakova, ki je danes podrobno predstavila svojo zgodbo in dogajanje v podjetju, bo na odpoved vložila tožbo na sodišču. Z dogajanjem je med drugim seznanila župana obeh občin, Janeza Fajfarja in Petra Torkarja, ki pa nista ukrepala, sta pa letos predlagala, da se direktorju za lansko uspešno poslovanje izplača nagrada v višini nekaj manj kot 5000 evrov.

V podjetju Infrastruktura Bled so vse očitke zavrnili ter sporočili, da so pripravljeni, če bo treba, zakonitost podane odpovedi dokazovati na pristojnem sodišču.

Župana obeh občin sta sporočila, da se je nadzorni svet podjetja na poziv sveta ustanoviteljev opredelil do poročila KPK in da je nagrado direktorju predlagal na podlagi določil pogodbe o zaposlitvi, kar pa je nadzorni svet zavrnil. Ob tem sta še navedla, da bo svet ustanoviteljev glede navedenih očitkov in ravnanja direktorja družbe "upošteval vsa pravnomočno ugotovljena dejstva" in "ukrepal v skladu s pravicami in dolžnostmi".