c S
Sejo odbora in komisije glede nabave v UKC Ljubljana prekinili zaradi odsotnosti Kolar Celarčeve 06.02.2018 14:57 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Predsednika odbora DZ za zdravstvo in komisije za nadzor javnih financ, Tomaž Gantar in Andrej Šircelj, sta prekinila skupno sejo, saj se je ni udeležila niti ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc niti katera od državnih sekretark. Sejo bodo nadaljevali, ko bodo dobili zagotovilo o prisotnosti ministrice oz. najmanj državnih sekretark.

Po besedah Gantarja so z ministrstva za zdravje prejeli opravičilo, da se Kolar Celarčeva ne more udeležiti seje zaradi vnaprej načrtovanih obveznosti, državni sekretarki pa zaradi bolezni. Zato sta na sejo prišla v. d. generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko Mirko Stopar in generalna direktorica direktorata za javno zdravje Mojca Gobec.

Za današnjo sejo je bilo načrtovano, da bodo člani odbora ter komisije razpravljali o ugotovitvah revizije računskega sodišča o pravilnostih nabave medicinske opreme in zdravstvenega materiala v UKC Ljubljana v letih 2014 in 2015.

To je po mnenju Gantarja velik problem ne le UKC Ljubljana, ampak celotnega slovenskega zdravstva. Zato bi bila po njegovem mnenju prisotnost vsaj državnih sekretark, pa tudi ministrice, nujno potrebna in upravičena.

Računsko sodišče je namreč ugotovilo, da je UKC Ljubljana v letih 2014 in 2015 okoli 54 odstotkov zdravstvenega materiala nabavljal mimo zakona o javnem naročanju. Zaradi suma kaznivih dejanj je sodišče poročilo poslalo policiji.

Poslanci SDS so zato zahtevali sklic skupne nujne seje, na kateri bi razpravljali o poročilu. Med drugim predlagajo, naj člani odbora in komisije sprejmejo sklep, s katerim bi predlagali vladi in ministrstvu za zdravje, naj v 15 dneh pripravita predlog za takojšen sanacijski načrt UKC in ga posredujeta odboru in komisiji.

Predlagajo tudi sklep, s katerim bi pozvali vlado in ministrstvo, naj takoj pokličeta k odgovornosti člane sveta zavoda in generalne direktorje UKC Ljubljana v letih 2014 in 2015. Po predlaganem sklepu pa bi predsedniku vlade Miru Cerarju predlagali, naj ukrepa zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ker ta ni pravočasno ukrepala zoper vodstvo UKC.