c S
Potrošnikom bo izbor zdravih živil kmalu olajšala nova aplikacija 06.02.2018 13:42 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Eden izmed razlogov za nezdravo prehranjevanje prebivalcev je, da se ti na tržišču ne znajdejo, informacije pa so pogosto zapletene in zgoščene, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Potrošnikom si želijo delo olajšati s pomočjo projekta Inovativne rešitve za informirane odločitve, v okviru katerega bodo razvili tudi mobilno aplikacijo.

Potrošnike je pomembno spodbujati, da pri izboru živil upoštevajo prehransko sestavo živil, so izpostavili v ZPS. Z zdravju koristnejšim izborom živil namreč potrošniki podpirajo lastno zdravje, hkrati pa sporočajo trgu, da si želijo več zdravih izbir, ter s tem vplivajo na razpoložljivost in cenovno dostopnost tovrstnih živil za vse nas, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Program Inovativne rešitve za informirane odločitve sofinancira ministrstvo za zdravje, izvaja pa ga Inštitut za nutricionistiko v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan in ZPS. Kot je pojasnila Mojca Triler iz ministrstva za zdravje, želijo potrošnike poučiti, da sta preglednica s hranilno sestavo izdelka in seznam sestavin v živilu ključna vira informacij za pravilno odločitev za nakup, ki pa pogosto ni enostavna.

Nika Kremić iz ZPS je dodala, da hranilna tabela in seznam sestavin vsebujeta podatke, ki so pravzaprav osebna izkaznica tega izdelka. "In prav razumevanje hranilne vrednosti izdelka ter seznama sestavin v živilu sta ključna vira informacij za pravilno odločitev za nakup," je poudarila.

Kako pomembno je branje in razumevanje informacij na živilih, pričajo tudi podatki raziskav. Pred nekaj dnevi so raziskovalci iz Inštituta za nutricionistiko in Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani v eni izmed najuglednejših znanstvenih revij na področju prehrane, reviji Nutrients, objavili podatke o količini sladkorja v živilih v Sloveniji.

Igor Pravst iz Inštitut za nutricionistiko je pojasnil, da so v raziskavo vključili prek 10.000 izdelkov in med drugim izračunali povprečne količine sladkorja v različnih skupinah živil. "Marsikdo bi bil na primer presenečen, da je v 100 gramih povprečne žitne ploščice kar 28 gramov sladkorja, v žitih za zajtrk 19 gramov in v sadnih jogurtih 12 gramov sladkorja," je navedel.

Cilj projekta Inovativne rešitve za informirane odločitve je sicer aplikacija, v kateri bodo potrošniku informacije o izdelku predstavljene na razumljiv in preprost način. Šlo bo za nadgradnjo aplikacije ZPS Veš, kaj ješ, ki bo javnosti predstavljena v drugi polovici letošnjega leta.

Kot so pojasnili predstavniki organizacij, bo uporabnik s kamero mobilnega telefona skeniral črtno kodo živila, na mobilniku pa se mu bodo v hipu prikazali podatki o sestavi živila, obarvani v barve prehranskega semaforja. Mogoče bo tudi shranjevanje živil v seznam, na ta način pa tudi enostavna primerjava med izbranimi živili.