c S
Stavko v Gorenju podpira več kot 95 odstotkov zaposlenih 06.02.2018 11:57 Velenje, 06. februarja (STA) - Stavko v Gorenju zaradi odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe, ki jo je uprava odpovedala v začetku prejšnjega tedna, podpira več kot 95 odstotkov zaposlenih, je danes za STA dejal predsednik konference Skei v družbi Žan Zeba. Dodal je, da so prejšnji teden na upravo naslovili zahtevo po preklicu odpovedi pogodbe, a odgovora še ni.

Zbori delavcev, na katerih sindikat Skei pojasnjuje posledice odpovedi pogodbe, danes potekajo v hčerinski družbi Gorenje I.P.C., ki zaposluje invalide, in v orodjarni, v sredo pa bodo v skupnih službah in še nekaterih manjših programih.

Zeba od uprave Gorenja pričakuje, da do sredine tega meseca razveljavi sklep o odpovedi pogodbe, na posvetu sindikalnih zaupnikov, ki bo 21. februarja, pa bo na podlagi odgovora uprave družbe sprejet ustrezen dogovor o nadaljnjih aktivnosti sindikata.

Medtem ko ta teden potekajo zbori delavcev, ki jih v zvezi s kolektivno pogodbo pripravlja sindikat, bo poslovodstvo Gorenja s takšnimi sestanki začelo prihodnji teden, predvidoma v ponedeljek, je danes za STA povedal direktor korporativnega komuniciranja v družbi Denis Oštir.

Do odpovedi kolektivne pogodbe je sicer prišlo zaradi konflikta glede dopusta. Uprava Gorenja je namreč sindikatu predlagala, da se dopust skrajša za štiri do pet dni, kar je sindikat zavrnil in predlagal, da bi dopust skrajšali za dva dni. Uprava tega predloga ni sprejela.

Po navedbah uprave Gorenja se bodo skupaj s sindikati lotili prenove podjetniške kolektivne pogodbe, saj da sedanja, ki je bila sprejeta leta 1991, ne ustreza več aktualnim razmeram. Ta kolektivna pogodba je bila po oceni uprave Gorenja za takratne slovenske razmere resnično sodoben in napreden dogovor, kakršnega v državi še ni bilo. Vendar pa je po 27 letih nujno potrebna prenove, opozarjajo.

V Gorenju so sicer danes odločno zanikali petkovo pisanje časnika Finance, da kitajski proizvajalec bele tehnike Haier že izvaja skrbni pregled Gorenja oz. zanj to izvaja ena od svetovalnih družb PwC. "Haier in PwC ne opravljata skrbnega pregleda, prav tako ga ne izvaja nobeno drugo podjetje," je zatrdil Oštir.

V Gorenju so sicer v petek pojasnili, da lahko podjetja, ki so izkazala interes za partnerstvo s skupino Gorenje, do 7. marca oddajo nezavezujoče ponudbe za partnerstvo. Po proučitvi ponudb jih bo Gorenje povabilo s skrbnemu pregledu.