c S
Toyota na poti k rekordnemu letu 06.02.2018 11:49 Nagoja, 06. februarja (STA) - Japonski avtomobilski velikan Toyota je na poti k rekordom. V drugem največjem proizvajalcu vozil osebnih vozil na svetu so danes dvignili napovedi za poslovno leto, ki se bo izteklo z marcem. Čisti dobiček naj bi dosegel okoli 2400 milijard jenov, kar je približno 17,6 milijarde evrov. Prihodki naj bi dosegli 29.000 milijard jenov.

Še novembra so v Toyoti za tekoče poslovno leto napovedovali dobiček v višini 1950 milijard jenov, prihodki pa naj bi se po ocenah izpred treh mesecev ustavili pri 28.500 milijardah jenov. V preteklem poslovnem letu je Toyota predvsem zaradi zahtevnih razmer na ameriškem trgu po nizu odpoklicev zabeležila prvi padec dobička v petih letih.

Razlog za dvig napovedi za tekoče poslovno leto je po eni strani šibkejši jen, ki spodbuja izvoz, po drugi strani pa so vidni tudi učinki znižanja stroškov, poročajo tuje tiskovne agencije. Pozitivno bo na Toyotino poslovanje učinkovala tudi nedavno sprejeta davčna reforma v ZDA.

V devetih mesecih poslovnega leta je tako čisti dobiček z okoli 2000 milijardami jenov rezultat iz enakega obdobja leto prej presegel za 40,5 odstotka. Samo v obdobju od oktobra do konca decembra se je čisti dobiček v medletni primerjavi skoraj podvojil na nekaj manj kot 942 milijard jenov.

V celotnem koledarskem letu 2017 je sicer skupina Toyota proizvodnjo osebnih avtomobilov povečala za 2,1 odstotka na 10,38 milijona, a je vseeno zaostala za skupino Volkswagen, ki jih je izdelala 10,74 milijona oz. 4,3 odstotka več kot v 2016. Toyota je tako že drugo leto zapored zaostala za evropskim tekmecem. Za letos japonski velikan napoveduje rast proizvodnje na okoli 10,5 milijona osebnih vozil.