c S
ZZZS zavrača očitke novomeške bolnišnice glede financiranja urgence 06.02.2018 11:39 Novo mesto, 06. februarja (STA) - Novomeška območna enota Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je zavrnila ponedeljkove navedbe predstavnikov vodstva novomeške bolnišnice v zvezi z delovanjem in financiranjem urgentnega centra. Kot so pojasnili, gre za enostranske navedbe, zavarovancem pa so ob tem zagotovili, da nujno zdravljenje v omenjeni bolnišnici ni ogroženo.

Na ZZZS so ob tem tudi spomnili, da so s partnerji v zdravstvu lani začeli vzpostavljanje novega celovitega modela financiranja vseh urgentnih centrov v Sloveniji, eden od ključnih temeljev pri tem pa so bili podatki bolnišnic o načrtovanem in realiziranem obsegu dela za leti 2015 in 2016, torej v letu pred in po začetku delovanja urgentnih centrov.

Kot so v zvezi s tem zapisali na zdravstveni zavarovalnici, so bili podatki, ki so jih prejeli od novomeške bolnišnice zelo nenavadni in v slovenskem merilu edinstveni ter predstavljajo podlago za sum na nepravilno evidentiranje in obračunavanje zdravstvenih storitev ter s tem na oškodovanje ZZZS v letu 2016.

Obseg dela v internistični in kirurški urgentni ambulanti naj bi se namreč v letu 2016 povečal kar za 60 odstotkov v primerjavi z letom 2015. Tako visoko odstopanje, ki ni primerljivo z drugimi urgentnimi centri, po mnenju ZZZS ne more predstavljati izhodišča za načrtovanje novega modela financiranja in za dodatna finančna sredstva bolnišnice.

Da gre za sum na nepravilnost, so utemeljili tudi že opravljeni nadzori v urgentnem centru Splošne bolnišnice Novo mesto, s katerimi so ugotovili kar 70-odstotni delež napak v naključno izbranem vzorcu primerov. Večinoma je šlo za primere, ki glede na opis v zdravstveni dokumentaciji ne sodijo med nujne storitve, ki jih lahko evidentirajo v urgentnem centru.

Z omenjeno bolnišnico so se zato že dogovorili, da bo zdravstvena zavarovalnica ministrstvu za zdravje posredovala predlog za izvedbo nadzora v tamkajšnjem urgentnem centru, na osnovi ugotovitev in na podlagi realnejših podatkov pa bodo po potrebi ponovno finančno opredelili program urgentnega centra v Novem mestu.

Ob tem so poudarili, da je in bo tudi v prihodnje novomeška urgenca financirana na enak način kot vsi ostali primerljivi urgentni centri, zato so grožnje o ogroženem izvajanju nujnega zdravljenja v regiji neutemeljene in neodgovorne. Od vodstva bolnišnice pričakujejo, da bodo zagotovili dosledno spoštovanje veljavnih pravil, ki opredeljujejo pogoje na osnovi katerih je zdravstveno storitev mogoče opraviti v urgentnem centru.

Na ZZZS so hkrati zavarovance obvestili, da so urgentni centri namenjeni izključno obravnavi nujnih, življenjsko ogrožujočih zdravstvenih stanj, kot kažejo nadzori, pa v Novem mestu obravnavajo tudi nenujna zdravstvena stanja. Za takšne razmere so po njihovem mnenju odgovorni zdravniki ali bolniki sami, vendar takšno stanje ne more biti osnova za dodatno in torej neupravičeno financiranje.

Iz novomeške bolnišnice so sicer v ponedeljek sporočili, da je lani tamkajšnjo urgenco, za katero načrtovani letni obisk znaša do 44.000 bolnikov, obiskalo nekaj manj kot 70.000 ljudi, kar da jim povzroča izgubo.

Direktorica bolnišnice Milena Kramar Zupan je za STA ocenila, da bo odmera ZZZS, če je ne bodo spremenili in prilagodili dejanskemu obisku novomeške sicer preobremenjene urgence, bolnišnici povzročila dodatnih približno 600.000 evrov izgube.