c S
Premogovnik Velenje lani z višjimi prihodki in dobičkom 06.02.2018 11:23 Velenje, 06. februarja (STA) - Premogovnik Velenje je lani izboljšal poslovanje. Ustvarili so 121,7 milijona evrov prihodkov, kar je 4,2 milijona evrov več kot v 2016, je na današnji seji velenjskega mestnega sveta povedal generalni direktor družbe Ludvik Golob. Dobiček družbe je dosegel 3,5 milijona evrov, medtem ko je bil leto prej dosežen v višini 770.000 evrov.

Lani je Premogovnik Velenje načrtoval odkop 3,31 milijona ton premoga, a je ta načrt presegel, saj so odkopali 3,35 milijona ton premoga, kar v energiji znaša 39.000 tetra joulov. Letos premogovnik, kljub temu, da bo odkopna fronta zelo težka, načrtuje odkop 3,6 milijona ton premoga.

"Zaradi večjega odkopa bomo letos imeli precej večje stroške. Zato bomo morali še več pozornosti nameniti dobri organizaciji dela in zanesljivosti obratovanja," je dejal Golob in dodal, da je imel premogovnik konec leta 2017 še 113 milijonov ton odkopnih zalog. Glede izplačila nagrade za lansko delovno in poslovno uspešnost je Golob pojasnil, da bo ta znašala 3,50 evra bruto na izvršeno dnino, kar pomeni, da bodo zaposleni prejeli v povprečju 650 evrov bruto nagrade.

Tudi danes se je Golob dotaknil stavkovnih zahtev, ki jih je na upravo premogovnika naslovil Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES). Ponovil je, da sploh ne gre za stavkovne zahteve in da tisto, kar je sindikat zahteval, premogovnik že izvaja.

SDRES je sicer na velenjske svetnike naslovil dopis o aktualnih razmerah v Premogovniku Velenje, v katerem jih je pozval, da podprejo morebitno stavko in se aktivno vključijo v aktivnosti priprave širšega socialnega dogovora, ki bo podlaga za predlog zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje. V socialnem dogovoru pa naj bi jasno določili, kako se bo zagotavljala varnost, humanost in ekonomsko-socialna varnost pri izvajanju delovnih procesov v primeru nenadnega zmanjšanja proizvodnje ali manjšega odvzema premoga.

Na seji je Golob predstavil tudi poslovanje hčerinskih podjetij Premogovnika Velenje. Pozitiven izid je imelo invalidsko podjetje HTZ, ki je ustvarilo okoli pol milijona evrov dobička.

Tak dobiček je načrtovala tudi hčerinska družba RGP, ki se ukvarja z rudarski gradbenim programom, vendar je namesto dobička beležila 500.000 evrov izgube. Družba je zato že pripravila sanacijski načrt, po katerem bo podjetje v okviru skupine Holding Slovenske elektrarne ustvarilo šest milijonov evrov prihodkov, prav takšno višino prihodkov pa bo RGP, ki je v 89-odstotni lasti Premogovnika Velenje, moral ustvariti na trgu.