c S
Cerar prisluhnil Medijski zbornici, Peršaku 14 dni za pripravo rešitev 31.01.2018 16:55 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Predstavniki Združenja radiodifuznih medijev pri Medijski zbornici so premierju Miru Cerarju danes predstavili svoje težave in vzroke za poziv k razrešitvi ministra za kulturo Antona Peršaka. Cerar jim je prisluhnil ter Peršaku oz. koaliciji naložil, naj v 14 dneh pripravi rešitve, s katerimi bodo ugodili zahtevam Medijske zbornice.

Predsednik vlade se je zaskrbljen nad problematiko odločil, da bodo nemudoma pristopili k reševanju najbolj perečih težav lokalnih in regionalnih medijev s statusom posebnega pomena, je po srečanju povedal predsednik upravnega odbora Medijske zbornice, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, Rajko Djordjevič.

Premier je ministra Peršaka in predsednika odbora DZ za kulturo Dragana Matića, ki sta bila tudi prisotna na sestanku, zadolžil, da predlog rešitev v koaliciji pripravijo v 14 dneh.

S tem so v Medijski zbornici zadovoljni, zato bodo nemudoma prekinili tudi predvajanje pozivov k razrešitvi Peršaka na radijskih in televizijskih postajah. "Zavedamo se namreč, da je odstop ministra v predvolilnih časih skoraj nesmiseln, ker nihče drug te problematike ne bo razumel tako kot on, ki je s tem seznanjen," je povedal Djordjevič in dodal, da razumejo stisko premierja ob zahtevi za razrešitev ministra nekaj mesecev pred volitvami.

Poziv k razrešitvi je bil pritisk, saj minister ni želel pristopiti k rešitvam, je pojasnil in dodal, da jim je v Medijski zbornici bistveno, da pridejo do vsebinskih rešitev.

Zahteve se po navedbah Djordjeviča nanašajo zlasti na spremembe devetih členov zakona o medijih. Gre za zagotovitev stabilnejšega vira financiranja lokalnih in regionalnih medijev oziroma formulo za "pokritje odvzetega denarja", je pojasnil Djordjevič. Dodal je, da jim je samo vlada Mira Cerarja odvzela 5,5 milijona evrov iz naslova ekvivalenta treh odstotkov RTV naročnine, ki bi se moral v skladu z zakonom namenjati financiranju lokalnih, regionalnih in študentskih programom s statusom posebnega pomena.

V Medijski zbornici so izračunali, da je ministrstvo razpisalo le polovico zakonsko določenih sredstev, zato zahtevajo, naj jim ostala sredstva še v tem mandatu vrnejo.

Če v dogovorjenem roku predloga sprememb ne bo, pa napovedujejo stopnjevanje protesta oziroma pritiska, ob čemer je Djordjevič opozoril, da je zdaj odgovornost prevzela vladna koalicija.

Ta je sicer pred nekaj meseci sklenila, da tik pred pred volitvami ne bo šla v prenovo medijske zakonodaje, ki pa jo je minister pripravil. Argumente združenja za njegovo razrešitev je Peršak pred nekaj dnevi označil za pretirane.

Matić je za STA pojasnil dogovor za začetek pogovorov s predstavniki Medijske zbornice glede njihovih pričakovanj. Na pogovorih bodo predvidoma tudi vsi predstavniki institucij, ki so neposredno vpleteni v izvajanje medijske zakonodaje, torej direktorat za medije, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) in Svet za radiodifuzijo, sodelovali pa bodo tudi predstavniki poslanskih skupin koalicije. Predlog novele zakona o medijih naj bi namreč vložili poslanci, je pojasnil Matič.

Po njegovem mnenju je možno, da predlog novele pripravijo v 14 dneh, ali se bo to zgodilo, pa bodo ugotovili tekom pogovorov in preučitve pričakovanj Medijske zbornice. Tako se tudi še ni izrekel o tem, ali so pričakovanja zbornice upravičena.

Matić je pojasnil, da je zakon o medijih sicer potreben temeljite prenove, do katere verjetno ne more priti v tem mandatu. Medtem pa so vprašanja, ki jih naslavlja Medijska zbornica, po njegovem mnenju verjetno nekoliko drugačna od tistih, o katerih je decembra razpravljala koalicija in jih odložila.