c S
Računsko sodišče želi od SDS še originalno dokumentacijo lanskoletnih posojil 31.01.2018 16:52 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Računsko sodišče je od SDS prejelo vse listine, ki jih je zahtevalo v zvezi s posojilom stranke pri Dijani Đuđić decembra lani. Od SDS je danes prejelo tudi zahtevane podatke glede vseh posojil v letih 2017 in 2018, bodo pa stranko dodatno zaprosili za originalno dokumentacijo, ki se nanaša na vse njene ostale posojilne pogodbe iz lanskega leta.

Na računskem sodišču so v pisnem pojasnilu za STA danes spomnili, da so od SDS v okviru predrevizijske poizvedbe najprej zahtevali dokumentacijo v zvezi z najemom posojila pri bosanski državljanki Dijani Đuđić, vse listine v zvezi s tem pa so tudi prejeli.

Od SDS so dodatno zahtevali tudi celovito informacijo o njenem zadolževanju v letih 2017 in 2018, da bi lahko ocenili, ali so tveganja s področja zadolževanja te stranke. Tako so najprej zahtevali podatke o vseh posojilih, ki jih je SDS najela in odplačala v letih 2017 in 2018, oz. o posojilodajalcih, o obrestnih merah, ročnosti posojil ter o datumih dejanskih črpanj in odplačil posojil.

Danes so prejeli odgovor stranke SDS, ki vsebuje podatke, za katere so zaprosili, so pojasnili na računskem sodišču. Na podlagi odgovora stranke pa bodo "dodatno zaprosili za originalno dokumentacijo, ki se nanaša na vse ostale posojilne pogodbe stranke SDS iz leta 2017".

Glede na to, da se trenutno pri predrevizijski poizvedbi izvajajo postopki pridobivanja zanesljivih revizijskih dokazov, pa sodišče še ne more napovedati časovnega okvirja dokončanja vseh postopkov, so še pojasnili.

Postopki so se začeli, ko je v medijih odjeknila posojilna pogodba, ki jo je SDS konec lanskega leta sklenila z Dijano Đuđić iz Prijedora v davčno ugodni Republiki srbski v BiH. Ko je postalo jasno, da 450.000 evrov za skoraj tridesetkrat presega znesek, ki si ga stranke lahko sposodijo od fizičnih oseb, je SDS sporočila, da je pogodbo prekinila. Z zadevo se sicer ukvarjajo tudi organi pregona.

Zatem je prišla v javnost še informacija o posojilu, ki ga je SDS avgusta lani v višini 60.000 evrov najela od podjetja Nova obzorja. Zakon sicer določa, da si stranke lahko denar izposojajo le od bank, posojilnic in fizičnih oseb, podjetje Nova obzorja pa ni nič od tega. Pridobivanje posojil od pravnih oseb, ki niso banke in posojilnice, ni dovoljeno, so že v minulih tednih pojasnili na računskem sodišču.