c S
V Gorenju zaradi odpovedi kolektivne pogodbe razmišljajo o stavki 31.01.2018 15:08 Velenje, 31. januarja (STA) - Uprava Gorenja je zaposlenim v ponedeljek odpovedala podjetniško kolektivno pogodbo. Sekretar velenjskega odbora Skei Aleš Vodovnik je za STA povedal, da bodo prihodnji teden sklicali zbore delavcev in zbirali tudi podpise za stavko. Kot je povedala predsednica SKEI Lidija Jerkič, je do odpovedi pogodbe prišlo zaradi konflikta glede dopusta.

Uprava Gorenja je namreč sindikatu predlagala, da se dopust skrajša za štiri do pet dni, kar je sindikat zavrnil in predlagal, da bi dopust skrajšali za dva dni, vendar uprava tega predloga ni sprejela.

Jerkičeva je na današnji novinarski konferenci v Velenju povedala, da odpoved pogodbe pomeni, da uprava Gorenja ne zna voditi socialnega dialoga. Po njenih besedah gre za eno najstarejših kolektivnih pogodb v Sloveniji, ki je bila sklenjena leta 1991.

"Če pride do odpovedi pogodbe, je to konec. Potem se je treba samo še pogajati o preklicu odpovedi," je še dejala Jerkičeva.

Predsednik konference SKEI Gorenja Žan Zeba je dejal, da so upali, da do odpovedi pogodbe ne bo prišlo. Zanj je odpoved nelogična.

"Ne vem, zakaj je pogodba odpovedana, saj nismo kršili nobenega njenega člena. Zato smo pripravljeni uporabiti vsa razpoložljiva sredstva za zaščito pravic zaposlenih," pravi Zeba in dodaja, da se že dve leti pogajajo okrog sprememb podjetniške kolektivne pogodbe.

Napovedal je, da bodo od ponedeljka do srede izvedeni zbori članstva po posameznih programih Gorenja, kjer bo podrobneje predstavljeno, kaj pomeni odpoved pogodbe in kakšne bodo nadaljnje aktivnosti, do sredine februarja pa bodo potekalo zbiranje podpisov v podporo stavki.

Podjetniški sindikat bo z dopisom pozval upravo Gorenja, da najkasneje do sredine februarja razveljavi sklep o odpovedi pogodbe, na posvetu sindikalnih zaupnikov, ki bo 21. februarja, pa bo na podlagi odgovora uprave družbe sprejet ustrezen dogovor o nadaljnjih aktivnosti sindikata.

V upravi Gorenja so pojasnili, da se bodo skupaj s sindikati lotili prenove podjetniške kolektivne pogodbe, saj da sedanja, ki je bila sprejeta leta 1991, ne ustreza več aktualnim razmeram. Ta kolektivna pogodba je bila po oceni uprave Gorenja za takratne slovenske razmere resnično sodoben in napreden dogovor, kakršnega v državi še ni bilo. Vendar pa je po 27 letih nujno potrebna prenove, menijo v Gorenju.

"Skozi socialni dialog si bosta uprava in sindikat zato prizadevala, da jo ustrezno posodobimo tako z vidika zakonodaje in socialne varnosti zaposlenih kot tudi gospodarskih razmer, standardov poslovanja in dolgoročnega razvoja in konkurenčnosti podjetja," navajajo v Gorenju.

Po navedbah uprave bo podjetniška kolektivna pogodba prenehala veljati 1. avgusta, od tega datuma do sprejetja nove pogodbe oz. največ leto dni pa za zaposlene in delodajalca njena določila še vedno veljajo. Novo pogodbo bo tako treba sprejeti do 1. avgusta 2019.