c S
Finančni direktorji tudi glede letošnjega leta optimistični 31.01.2018 15:08 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Finančni direktorji letos pričakujejo še višjo rast BDP in nadaljnje zniževanje stopnje brezposelnosti, poudarek pri poslovanju pa bodo namenili rasti prihodkov in nadzoru stroškov. Možne težave vidijo predvsem v pridobivanju ustreznega kadra, opozarjajo pa tudi na nujnost davčne razbremenitve plač, kaže raziskava družbe Deloitte Slovenija.

Kot najpomembnejše dejavnike rasti v prihodnjih 12 mesecih so direktorji med drugim navedli tehnološki napredek, tuje neposredne investicije in zmanjšanje davkov. Tako pričakujejo nadpovprečno veliko vlaganj v raziskave in razvoj. V tem obdobju jih 80 odstotkov pričakuje rast prihodkov in dobička, je na današnji predstavitvi raziskave v Ljubljani povedala direktorica Deloitte Slovenija Barbara Žibret Kralj.

Direktorji pričakujejo zvišanje stroškov, tudi za plače, se pa je delež tistih, ki načrtujejo zmanjšanje števila zaposlenih, prvič v devetih letih, odkar izvajajo raziskavo, spustil pod 20 odstotkov.

Mnogi ob tem opozarjajo, da vse težje najdejo ustrezne kadre, in sicer predvsem za delovna mesta, ki zahtevajo visoko izobrazbo in usposobljenost. Gašper Svetlik iz Hidrie je pojasnil, da so se tega izziva lotili tudi s povezovanjem z izobraževalnimi ustanovami v lokalnem okolju.

Glede brezposelnosti menijo, da se bo njeno zniževanje nadaljevalo, s čimer se precej razlikujejo od čeških in poljskih finančnih direktorjev, ki ocenjujejo, da je brezposelnost dosegla naravno raven in da bodo morali delovno silo uvažati.

V Deloittu so sicer nekoliko presenečeni, kako optimizem med finančnimi direktorji ostaja kljub politični negotovosti in negativnim obrestnim meram. Dobrih 60 odstotkov vprašanih sicer meni, da se bodo te letos zvišale, pri čemer jih 39 odstotkov ocenjuje, da to ne bo vplivalo na njihovo poslovanje.

Manj optimistični pa so finančni direktorji glede tveganj, saj jih 83 odstotkov meni, da trenutno ni primeren čas za izpostavljanje večjim tveganjem. Najbolj priljubljen vir financiranja ostajajo bančna posojila, kar direktorji pojasnjujejo kot logično v času relativno ugodnih posojilnih pogojev.

Direktorji, ki so se udeležili današnje predstavitve rezultatov raziskave, so komentirali tudi zviševanje minimalne plače in splošne zahteve po vedno višjih plačah, ki so po mnenju nekaterih eden največjih izzivov. Vladi so predlagali, naj razmisli o davčni razbremenitvi plač, saj, kot je poudaril odgovorni partner Deloitta za jadransko regijo Juri Sidorovič, ni pravično vsega prelagati na gospodarstvo.

Direktorji so danes razpravljali tudi o tem, ali naj vodenje procesa digitalizacije v podjetju prevzame finančni direktor. V splošnem so ocenili, da je to smiselno in da so tudi že sedaj precej dobro vključeni v te procese.

Deloitte je anketo izvedel med 584 finančnimi direktorji iz Srednje Evrope, pri čemer je bilo slovenskih nekaj manj kot 50.