c S
V Kobilarni Lipica načrtujejo začetek investicij v turistični del 31.01.2018 14:58 Lipica, 31. januarja (STA) - V letošnjem letu želijo v Kobilarni Lipica začeti z investicijami v turistični del ponudbe. Najprej bo na vrsti obnova hotela Maestoso in tamkajšnjega bazenskega kompleksa, v drugi fazi pa želijo obnoviti hotel Klub, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik sveta zavoda Kobilarna Lipica Marko Drofenik.

Ponovno razmišljajo tudi o širitvi golf igrišča iz sedanjih devetih na 18 lukenj. Drofenik je ob tem povedal, da imajo več različnih idej o širitvi - zunaj ali znotraj kompleksa Kobilarne Lipica, mogoča pa je tudi prenova dvorca Ravne v bližini Pivke v hotel ter ureditev golf igrišča v njegovi okolici.

Že v letošnjem letu želijo začeti investicijo v osemenjevalni center, kjer bodo hranili semenski material najboljših lipicanskih žrebcev. Z njim bodo lahko oskrbovali tudi potencialne kupce po celem svetu, kar bo še dodatno pripomoglo k prepoznavnosti slovenskega kulturno-zgodovinskega in turističnega bisera, obenem pa bodo lahko s prodajo tudi nekaj zaslužili.

"Za nas je ta investicija, ki je načrtovana že več let, zelo pomembna," je poudaril predsednik strokovnega sveta Kobilarne Lipica Marjan Kosec.

Po preoblikovanju Kobilarne Lipica iz sedanjega javnega zavoda v holding z dvema družbama, kot to predvideva prejšnji teden sprejeti zakon o Kobilarni Lipica, bo ministrstvo za gospodarstvo v prenovo turističnega dela holdinga vložilo deset milijonov evrov. Preoblikovanje naj bi bilo opravljeno v treh mesecih po začetku veljavnosti novega zakona, dodatne tri mesece časa pa bo vzela ustanovitev in prenos dela na dve ločeni enoti, strokovno konjeniško in turistično.

Vse investicije bi radi zaključili do leta 2020, ko bo Kobilarna Lipica praznovala 440. obletnico ustanovitve kobilarne na Krasu.

Sicer bo leto 2018 za Kobilarno Lipica izjemno naporno, je povedala njena direktorica Lorela Dobrinja. Poleg rednega dela, reorganizacije in priprave na investicije bodo letos pripravili 116 predstav, odšli bodo tudi na dve gostovanji v Francijo in Španijo.

Sicer pa je Kobilarna Lipica v lanskem letu 2017 povečala prihodke za 15 odstotkov, samo iz vstopnin za ogled kobilarne in predstav pa za 31 odstotkov. Obisk je bil lani za 22 odstotkov večji kot v letu poprej, našteli so preko 108.000 obiskovalcev.

V letošnjem letu pričakujejo dobrega 1,3 milijona evrov prihodkov na konjeniškem delu, kar je okoli 11 odstotkov več kot leta 2017. Povečanje na turističnem delu naj bi bilo 18,7-odstotno, to pa pomeni slabih 1,8 milijona evrov prihodkov.