c S
Direktorica mariborskega zavoda za turizem za zdaj še na položaju 31.01.2018 14:37 Maribor, 31. januarja (STA) - Maja lani na čelo Zavoda za turizem Maribor Pohorje imenovani direktorici Doris Urbančič Windisch, ki je takrat prejela petletni mandat, še vedno grozi razrešitev. Svet zavoda ji je že konec decembra izglasoval nezaupnico ter od nje zahteval dopolnitev poslovnega in finančnega načrta za leto 2018. Glasovanje o razrešnici so v torek preložili.

Dvanajstčlanski svet zavoda, ki ga vodi Gregor Bezlaj, je pred začetkom seje popolnil svoje vrste, saj je Bernardo Karo kot predstavnico zaposlenih zamenjala Mojca Petek, Drago Peklar pa je postal predstavnik Mestne občine Maribor kot ustanovitelja.

Kot je pojasnil Bezlaj, so na seji nadaljevali postopek glede razrešitve direktorice, ki je sicer na njihova vprašanja odgovorila v predvidenem roku.

Občine ustanoviteljice je sicer svet zavoda že decembra pozval, da se opredelijo do morebitne razrešitve, vendar odgovorov niso prejeli. Statut zavoda predvideva, da mora svet zavoda pred razrešitvijo direktorja pridobiti predhodno mnenje ustanovitelja in seznaniti direktorja z razlogi za razrešitev ter mu dati možnost, da se v roku 15 dni o njih izjasni.

"Če ustanovitelj zavoda tega ne stori, se šteje, da je mnenje o razrešitvi pozitivno. Iz navedena izhaja, da so vse procesne postavke za glasovanje o razrešitvi direktorice bile izpolnjene že na torkovi seji," je pojasnil Bezlaj. Ob tem je dodal, da so se vseeno odločili občine ustanoviteljice pozvati, naj preučijo dokumente in odgovore direktorice ter v 30 dneh sporočijo svoje stališče.

Svet zavoda se bo tako naslednjič sestal najpozneje v 30 dneh ali prej, če bo že pred tem prejel vsa mnenja občin, Bezlaj pa hkrati zagotavlja, da bodo v vsakem primeru o razrešitvi direktorice zavoda glasovali na naslednji seji.

Ob tem zagotavlja, da je kot predsednik sveta zavoda doslej naredil vse, da bi v postopku varovali integriteto vseh vpletenih. "Glede na dejstvo, da je sedaj svet v polni sestavi, sem prepričan, da bo odločitev, ki jo bo sprejel, v dobro zavoda, mesta in regije. Postopek je potrebno zaključiti, saj bi njegovo podaljševanje prej škodovalo kot koristilo," je še dodal Bezlaj.

S precej splošnimi očitki pa se ne strinja Windisch Urbančičeva, ki je za STA dejala, da bi moral svet zavoda navesti točne člene statuta, po katerih se ni ravnala oziroma naj bi karkoli naredila narobe. "Šele v tem primeru me lahko razrešijo, namesto tega pa so prav oni nestrokovni, kar očitajo meni, in nimajo nobene zakonite podlage za razrešitev," je dejala direktorica zavoda, ki skrbi za razvoj turizma v Mariboru in bližnjih občinah.

Čeprav je v takih pogojih po njenih besedah zelo težko delati, pa je prepričana, da v njen prid vseeno govorijo nekateri statistični podatki. Po letu 2012 v mestu kot tudi na ravni destinacije znova beležijo rekordne številke. Celotna destinacija po njenih besedah presega 400.000, Maribor pa 300.000 nočitev, kar za lansko leto pomeni rast za šest do deset odstotkov. Za kar 13 odstotkov se je povečalo tudi število dnevih gostov, ki obiščejo Tic in Hišo Stare trte.

"V osmih mesecih sem v imenu zavoda sodelovala na vseh večjih sejmih in delavnicah doma in v tujini, prav tako smo vzpostavili boljše sodelovanje s hotelirji, s katerimi se srečujemo na mesečni ravni," je še dodala Urbančič Windischeva in dodala, da so oblikovali tudi projektne skupine, vezane na njihove ključne produkte, torej šport, kultura ter vino in kulinarika.