c S
Turizem svetla točka slovenskega gospodarstva 31.01.2018 14:31 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Turizem je svetla točka našega gospodarstva, je ob odprtju sejma Natour Alpe-Adria poudaril premier Miro Cerar. "Še posebej me veseli, da po letih finančne, gospodarske in socialne krize tako sejem kot Slovenija znova dihata s polnimi pljuči," je dodal.

Slovenija po prepričanju Cerarja v leto 2018 upravičeno stopa z velikimi pričakovanji. Leto 2017 je prineslo resnično dobre rezultate, ne le na področju turizma, ampak celotnega gospodarstva in širše, je zadovoljen.

"Turizem je še posebej svetla točka našega gospodarstva in veseli me, da vedno več tujih obiskovalce prepoznava Slovenijo kot atraktivno, zeleno, prijazno in - kar je tudi zelo pomembno - varno destinacijo," je na uradni slovesnosti ob odprtju sejma na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču dejal Cerar. O tem pričajo tudi rezultati - več kot 4,7 milijona turističnih obiskov, skoraj 12 milijonov prenočitev v lanskem letu ter več kot dve milijardi evrov prilivov iz naslova izvoza potovanj.

Premier je spomnil še, da so za razcvet turizma odgovorni vsi državljani in državljanke - s prijaznostjo, gostoljubnostjo, odnosom do okolja in tako naprej. Izpostavil je tudi potrebo po nadaljnjem razvoju inovativnih, edinstvenih in avtentičnih turističnih produktov in storitev, zanimive zgodbe in bogato naravno ter kulturno dediščino pa po njegovih besedah najdemo prav v vsakem kotičku naše države.

Ob odprtju sejma so podelili tudi nagrado jakob, letos za inovativne turistične programe in ponudbo na vinskih cestah. Nagrada je šla v roke avstrijskega podjetja Gols Connect, ki razvija ponudbo na vinorodnem območju Golsa ob Nežiderskem jezeru (Neusiedler See), katerega večji del je na Gradiščanskem v Avstriji, njegov manjši, skrajni južni del pa na Madžarskem.

Predsednik komisije, ki je izbirala zmagovalca, Janez Bogataj je Gols Connect izpostavil kot svetel primer za slovenske vinske ceste. "Letos smo prejeli zelo malo predlogov, kar nas je glede na motiv presenetilo. Prispelo je osem predlogov, od tega sedem iz Slovenije in en iz Avstrije," je povedal.

Ponovno pa se je po njegovem pokazal tudi velik še neizkoriščen potencial vinskih cest v Sloveniji. "Še veliko bo treba narediti, da bodo te vinske ceste dobile pravo vsebino," je dejal.

Letošnji prejemniki nagrade jakob tako ponujajo kar okoli 80 vinskih tur - te povezujejo na primer s kolesarjenjem in drugimi športnimi aktivnostmi, kulturo in kulinariko. Slovenskim turističnim delavcem je Bogataj priporočil, da se katere od teh tur udeležijo tudi sami.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na sejmu izpostavil, da je pri fizičnih kazalnikih slovenski turizem v zadnjih treh letih napravil izjemen napredek. "Vesel pa sem tudi, da se v zadnjem času, sicer sramežljivo, a kljub vsemu, počasi spreminjajo tudi finančni rezultati v turizmu. V zadnjih letih smo kumulativno gledano v turizmu ustvarjali izgubo, panoga je prešla to ničlo," je dejal. A rezultati "še niti približno niso dovolj" in panoga še niti približno ne izkorišča svojega polnega potenciala, je bil prepričan.

Da bi to spremenili, je med drugim napovedal najprej združitev državnega turističnega portfelja v lastniškem in upravljalskem smislu - Slovenski državni holding tako mora oblikovati "turistično divizijo, ki bo vodena in upravljana v skladu z mednarodnimi standardi". Ko bo upravljanje konsolidirano, bo sledila privatizacija, ki bo državi prinesla več denarja, kot bi ga trenutno, turističnim podjetjem pa dobre in stabilne lastnike.

Tudi Počivalšek je poudaril pomen varnosti, ki jo "moramo in bomo negovali" - med drugim se je zavzel za ohranjanje standardov schengenske meje.

Na 29. izvedbi sejma Natour Alpe-Adria sodeluje več kot 200 turističnih ponudnikov. Razstavljalci prihajajo iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Albanije, Italije, Avstrije, Madžarske, Češke, Jordanije in Nepala, pojasnjujejo organizatorji.

Dogajanje bodo tudi tokrat spremljali Sejmi okusov, namenjeni predstavitvam trendov gastronomije in še posebej sladoleda. Ti gostijo okoli 500 domačih in tujih razstavljalcev iz več kot 20 držav s predstavitvami najnovejših trendov gastronomije in tehnoloških inovacij.

Obiskovalci so na sejmišče vabljeni vsak dan med 10. in 19. uro. Redna vstopnica stane sedem, znižana pet, družinska pa 15 evrov.