c S
UKC Ljubljana v notranji nadzor glede nabave opreme 31.01.2018 13:27 Ljubljana, 31. januarja (STA) - V UKC Ljubljana so navedli, da revizijskega poročila računskega sodišča še niso podrobno preučili, saj so ga prejeli danes. Že sedaj pa lahko potrdijo, da so nekatere ugotovitve sodišča podobne ugotovitvam pregleda dokumentov in analiz, ki jih je v zadnjem mesecu opravilo novo vodstvo UKC. Prav tako bodo šli v notranji nadzor.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so v sporočilu za medije še zapisali, da bodo na poročilo podrobno in v roku odgovorili.

"Že sedaj pa lahko povemo, da bomo takoj aktivirali interni nadzor in aktivno pričeli odpravljati zaznane odklone s ciljem zagotavljanja učinkovitega pridobivanja in upravljanja medicinske opreme," so zapisali in dodali, da aktivnosti za odpravo nekaterih odstopanj že tečejo, nekatera odstopanja pa so izrazito sistemske narave in jih ni mogoče odpraviti čez noč.

Računsko sodišče je v reviziji pravilnosti nabave medicinske opreme in zdravstvenega materiala ter učinkovitosti pridobivanja in upravljanja z opremo v UKC Ljubljana v letih 2014 in 2015 ugotovilo pomembne kršitve zakona o javnem naročanju. Med drugim je UKC nabavljal opremo in material mimo javnega razpisa, izločal je popolne ponudbe in ni izločal nepopolnih ponudb, pri pridobivanju in upravljanju z opremo pa je bil neučinkovit.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je za STA pojasnil, da so zaradi suma kaznivih dejanj in korupcije revizijsko poročilo posredovali policiji. Ob tem so naznanili osebe, za katere menijo, da so odgovorne. Gre za generalne direktorje UKC v tem obdobju in zaposlene v nabavnih službah.