c S
Razglasili najbolj inovativna živila, posebna nagrada Mlekarni Planika 31.01.2018 13:23 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Inštitut za nutricionistiko je danes v Ljubljani predstavil najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Naziv si je prislužilo šest različnih živil in ena linija, posebno nagrado za inovativnost pa so podelili Mlekarni Planika za spodbujanje lokalne pridelave in predelave živil.

Nagrade za najbolj inovativna živila leta 2018 so prejeli Spar Slovenija za pecivo Kalčko, Žito za Konopljin toast, podjetje Moleum za Ajdove testenine s pšeničnimi kalčki, Mlekarna Krepko za Bio jogurt z aronijo, Presad za Bio zelenjavni sok iz rdeče pese, Pivovarna Laško Union za linijo izdelkov Zala z okusi brez sladkorja in podjetje Rangus za Zlato tatarsko ajdovo kašo.

Inštitut za nutricionistiko je nagrade letos podelil četrto leto, osnovna cilja tega nekomercialnega projekta pa sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova, izboljšana živila, in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo, so sporočili z inštituta.

Na razpisu za tokratni izbor najbolj inovativnih živil je strokovna skupina na inštitutu obravnavala 62 predlogov, ki so jih približno polovico podali potrošniki, polovico pa proizvajalci.

Med predlaganimi sta dve tretjini izdelkov dosegli ugodno oceno za prehransko sestavo in se uvrstili v nadaljnjo obravnavo, kjer so upoštevali še druge vidike inovativnosti, vključno s poreklom surovin, okoljskim vplivom in senzorično oceno. Med predlogi so nato izbrali najboljša živila v posameznih kategorijah.

Inštitut proizvajalcem nagrajenih živil omogoča brezplačno uporabo posebnega znaka projekta tako pri označevanju kot pri oglaševanju nagrajenih živil. Mlekarna Planika pa bo lahko znak uporabljala na promocijskih gradivih pri predstavitvah podjetja.

Projekt sofinancira ministrstvo za zdravje v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija. Zmagovalce sta na današnji razglasitvi nagovorila kmetijski minister Dejan Židan in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jožica Maučec Zakotnik.