c S
Smernice sanacije bolnišnicam predvidoma konec tedna 31.01.2018 11:46 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Sanacijski odbor bo bolnišnicam, ki so v sanaciji poslovanja, poslal smernice sanacije predvidoma konec tedna ali v začetku prihodnjega tedna, je povedal predstavnik ministrstva za zdravje v sanacijskem odboru Mirko Stopar.

Kakšne so te smernice, Stopar na torkovem pogovoru v organizaciji Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham) ni želel razkriti, saj jih želijo najprej predstaviti sanacijskim upravam bolnišnic. Je pa dejal, da je problematika vodenja in poslovanja bolnišnic večplastna in težko določijo, katerih ukrepov se morajo uprave najprej lotiti.

Tako bodo po njegovih besedah morale uprave uravnotežiti poslovanje in sprejeti organizacijske ukrepe, ukrepe na področju zalog in dobave materiala. A sanacija mora biti uravnotežena z dejavnostjo zavodov. "Stroka ne sme povoziti denar, denar pa ne stroke," je dodal.

Sanacija 15 slovenskih bolnišnic, ki so konec leta 2016 imele akumuliran minus, se je začela 1. decembra lani. Dan prej, ko je vlada odločila o začetku sanacije, so bolnišnicam tudi nakazali 135,7 milijona evrov, kolikor zanaša 80 odstotkov skupne izgube na dan 31. december 2016. Vodstva bolnišnic so z uvedbo sanacije postala sanacijske uprave.

Ministrstvo za zdravje pa je imenovalo sedemčlanski sanacijski odbor, ki bo preverjal, ali so ukrepi in akcijski načrti pripravljeni v skladu s pravili. Vsake tri mesece bo o svojem delu in poteku sanacije poročal ministrstvu. Dvakrat letno bo poročal vladi o poteku sanacije. Ministru bo lahko tudi predlagal razrešitev sanacijske uprave.

Sanacija bolnišnic je potrebna zato, ker so konec leta 2016 imele skupaj nakopičenih 170 milijonov evrov izgube, ob letošnji tekoči izgubi pa so se znašle v hudih likvidnostnih težavah. Zaradi neplačanih računov imajo težave z dobavitelji, nekatere imajo težave tudi pri izplačevanju plač zaposlenim.

Več bolnišnic se je zateklo k državni zakladnici, od katere prejemajo premostitvena posojila. Sanacija bo trajala, dokler sanacijski odbor ne bo ugotovil, da so izpolnjeni cilji in namen sanacije oziroma najpozneje do 30. novembra 2021.