c S
Pred energetiko velike spremembe in regulativni izzivi 31.01.2018 11:37 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Prehod na nizkoogljično družbo energetski sektor postavlja pred velike izzive, vendar prinaša tudi številne priložnosti. Zaradi hitrih sprememb in vedno večje vloge odjemalcev se pojavljajo tudi regulativni izzivi, so se strinjali udeleženci foruma Energetika in regulativa. Izpostavili so tudi počasno odzivanje zakonodajalca na spremembe.

Direktorica Agencije za energijo Duška Godina je na forumu o novostih energetske regulative, omrežij in trga, ki ga je organizirala družba Prosperia, uvodoma izpostavila, da v Sloveniji žal še nimamo sprejetega trdnega političnega okvira za razvoj energetike. Po njenih besedah Slovenija potrebuje prožnejši zakonodajni aparat za prilagajanje normativov hitrim spremembam v sektorju.

Kljub temu pa sektor ni popolnoma brez usmeritev. "Zavezujejo nas tudi evropski cilji in sklenjeni mednarodni dogovori," je dejala. Ob tem je izpostavila pariški podnebni sporazum, ki bo pomembno vplival na nadaljnji razvoj energetskega sektorja, ki nosi veliko odgovornost v prehodu na nizkoogljično družbo, hkrati pa dobiva tudi nove priložnosti.

Razvoj energetike po besedah direktorice Agencije za energijo predstavlja velike izzive za elektrodistribucijska podjetja in razvoj omrežij, še posebej zato, ker poročila kažejo, da so inovacije v energetskem sektorju počasnejše kot v drugih sektorjih. To predstavlja izziv tudi za Agencijo za energijo. "V pričakovanem porastu porabe električne energije bo učinkovitost elektroenergetskih omrežjih edina prava pot za prehod na čisto energijo," je poudarila.

Nov koncept energetskega trga, kot ga predvideva Evropska komisija, pomembno mesto namenja tudi aktivni vlogi odjemalca električne energije, ki s sodelovanjem na trgu oz. v programih prilagajanja odjema ali proizvodnje postane aktivni udeleženec na trgu. Aktivno vlogo odjemalcev je treba ustrezno spodbuditi, saj bomo samo tako lahko odložili določene investicije v elektroenergetska omrežja. "To prinaša več izzivov, tudi za državo, saj je treba z vidika zakonodaje normativno storiti veliko za razvoj trga in novih storitev," je dodala.

Direktor Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer), ki ima sedež v Ljubljani, Alberto Pototschnig, je ob tem dodal, da se s takšnimi izzivi ne sooča le Slovenija, temveč gre za širši, evropski izziv. Poudaril je, da mora implementacija obstoječe evropske ureditve, predvsem tretjega energetskega paketa, ki cilja na liberalizacijo evropskega trga plina in električne energije, ostati med prioritetami. "Delo na tem področju še ni končano," je poudaril in ocenil, da v Evropi primanjkuje navdušenja za napredek in spremembe.

Foruma se je udeležil tudi mednarodni strokovnjak za ekonomiko omrežij in energetski trg Konstantin Petrov, ki je soustvarjal prvi regulativni okvir v Sloveniji. Ocenil je, da razvoj energetske industrije danes narekujejo predvsem politični trendi, ki gredo v smeri liberalizacije, in pa tehnološki, ki zasledujejo klimatske cilje. Izzivi pa se pojavljajo tudi na področju ekonomije energetike z razvojem novih poslovnih modelov.