c S
V Ljubljani v ospredju aktivni turizem ter okusi 31.01.2018 08:34 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču vrata danes odpira sejem Natour Alpe-Adria, v ospredju katerega je zeleni, aktivni turizem. Na 29. izvedbi sejma bo sodelovalo več kot 200 turističnih ponudnikov. Dogajanje bodo tudi tokrat spremljali Sejmi okusov, namenjeni predstavitvam trendov gastronomije in še posebej sladoleda.

Aktivni oddih v naravi bodo vse do sobote na sejmu Natour Alpe-Adria predstavljali mnogi akterji, kot so Slovenska turistična organizacija (STO), Turistična zveza Slovenije s prek 300 lokalnih skupnosti in društev, Turizem Ljubljana, Ribiška zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, GIZ Pohodništvo in kolesarjenje, Zavod za gozdove Slovenije, Združenje slovenskih turističnih kmetij, pridružuje pa se jim nekaj tujih destinacij.

Razstavljalci prihajajo iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Albanije, Italije, Avstrije, Madžarske, Češke, Jordanije in Nepala, pojasnjujejo organizatorji.

Pestro pa bo tudi dogajanje ob razstavnih prostorih, saj se obeta vrsta dogodkov, od strokovnih posvetov do potopisnih predavanj. Veliko dogajanja obeta že današnji prvi dan sejma, ki ga bo opoldne odprl premier Miro Cerar, sledil pa bo pogovor z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom o strategiji turističnega razvoja Slovenije do leta 2021.

Odvili se bosta okrogli mizi o razvoju avtodomarskega turizma v Sloveniji ter o potencialih kulinaričnega turizma Slovenije. Podelili bodo tudi nagrado jakob za turistično kakovost in odličnost v regiji Alpe-Jadran ter priznanja Planinske zveze Slovenije za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju.

Ob sejmu Natour Alpe-Adria v organizaciji Primorskega sejma na Gospodarskem razstavišču sočasno potekajo tudi Sejmi okusov. Pod tem imenom se skrivata mednarodni sejem gastronomije in gostinsko hotelske opreme Gastexpo ter mednarodni sejem sladoleda.

Letos se bo predstavilo okoli 500 domačih in tujih razstavljalcev iz več kot 20 držav s predstavitvami najnovejših trendov gastronomije in tehnoloških inovacij. Poseben poudarek je dan spremljajočim prireditvam, še posebej izobraževalnim delavnicam za obiskovalce. Letos se med drugim obetajo delavnice varjenja piva, delavnice priprave bio oz. veganske hrane in delavnice priprave koktajlov.

Sejem sestavljajo tudi tekmovanja. Letos bodo tako med drugim znova izvedli mednarodno prvenstvo za najpicopeka Slovenije ter državno prvenstvo v mešanju pijač, prvič pa bodo izbrali tudi Gastexpo pivo leta.

Obiskovalci so na sejmišče vabljeni vsak dan med 10. in 19. uro. Redna vstopnica stane sedem, znižana pet, družinska pa 15 evrov.