c S
Odbor za gospodarstvo ob zadržkih opozicije še čez drugo obravnavo zakona o spodbujanju investicij 31.01.2018 08:16 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Predlog zakona o spodbujanju investicij, ki določa pravne podlage za spodbujanje začetnih naložb ter izenačuje obravnavo domačih in tujih vlagateljev, je uspešno prestal še drugo obravnavo na odboru DZ za gospodarstvo. Nasprotovali so mu v delu opozicije, kjer jih je moti tudi, da zakon ureja razlastitev v korist strateških investicij.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti je na današnji seji odbora izpostavil pomen investicij za slovensko gospodarstvo, ki je razmeroma majhno, odprto in tržno. "Ni treba posebej poudarjati, da je to eden najpomembnejših vidikov internacionalizacije kot take, pa tudi dejavnikov pri pospeševanju gospodarskega razvoja," je dejal.

Sami po Cantaruttijevih besedah v tem globalnem svetu ne zmoremo takšnega preboja, kot ga svet zahteva. "Investicije pomenijo povečanje kapitala, ustvarjanje proizvodnih zmogljivosti, ustvarjanje delovnih mest. Prispevajo k razvoju in prestrukturiranju družb, predvsem pa povečujejo trgovinsko menjavo in povečujejo tudi menjavo kadrov, znanja in izkušenj," je dodal državni sekretar.

Poudaril je še, da naložbe prinašajo tudi dobre prakse pri upravljanju podjetij. "Včasih tudi kakšno slabo, a vse statistike govorijo, da so tuja podjetja ali podjetja v večinski tuji lasti nadpovprečno uspešna," je še povedal.

Franc Trček iz Levice je Cantaruttijeva pojasnila ocenil za predvolilno kampanjo. "Razumem, da se volitve bližajo, bi pa pričakoval, da mi predstavnik izvršilne oblasti pove kaj več o zakonu," je dejal. V Levici sicer menijo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo, med drugim po Trčkovih besedah pogrešajo, da v njem sploh ne piše, kaj bomo z njim financirali.

Franc Breznik (SDS) je menil, da je predlog zakona glas vpijočega v puščavi, saj ima Slovenija katastrofalno poslovno okolje, Matej Tonin (NSi) pa ga je označil za slabo vest vlade zaradi t.i. lex Magne. Slednji je po Toninovih besedah razkril vso bedo slovenskega poslovnega okolja. "Vlada želi zdaj javnosti povedati: OK, sprejeli smo zakon o Magni, zdaj pa smo sprejeli še zakon, ki bo veljal tudi za domača podjetja," je ocenil vodja poslanske skupine NSi.

Tonin je dejal, da jih v NSi moti predvsem sistem razlastitev, ki ga ureja že drug zakon, ter investicijske spodbude, iz katerih bodo določene dejavnosti in segmenti izključeni. Cantarutti je pojasnil, da so na ministrstvu podali predlog, da se v že obstoječi zakon, ki ureja razlastitev, doda nov razlastitveni namen, a so jim na pristojnem okoljskem ministrstvu pojasnili, da lahko razlastitvene pogoje urejajo tudi drugi zakoni.

Državni sekretar je zavrnil tudi, da gre pri predlogu zakona o spodbujanju investicij za slabo vest vlade, saj ga je začela pripravljati, že dolgo preden je v Slovenijo prišla Magna.

Ivan Škodnik (SMC) je predlog zakona pohvalil, pri čemer je poudaril, da mora biti okolje investitorjem prijazno, kar obravnavani dokument po njegovi oceni prinaša. Tudi njegova strankarska kolegica Vojka Šergan je zakon podrla, obenem pa zavrnila nekatere očitke opozicije in poudarila, da je vlada ogromno naredila za gospodarstvo, kar se odraža tudi ogromni gospodarski rasti, ki temelji na izvozu. Odbor je po drugi obravnavi sprejel še vrsto koalicijskih dopolnil, ki so bila predvsem korekcijske narave.

Člani odbora so se prebili tudi čez drugo obravnavo predloga novele zakona o socialnem podjetništvu, katere namen je po Cantaruttijevih besedah odpraviti tiste pomanjkljivosti, ki v praksi odvračajo od registracije statusa socialnega podjetja in ki socialnim podjetjem otežujejo ter v nekaterih primerih celo onemogočajo, da svoj status obdržijo.

"S predlagano novelo želimo povečati tudi razumevanje in prepoznavnost pozitivnih družbenih učinkov, ki jih zagotavljajo socialna podjetja, ter okrepiti delovanje socialnih podjetij po načelu tržne naravnosti, ki presega, pa vendar ne izključuje integracijo ranljivih ciljnih skupin," je še dejal.

Na seji je bilo slišati kar nekaj kritik na račun predloga novele zakona, med drugim ji nasprotuje pristojna komisija državnega sveta, saj po besedah svetnika Oskarja Komca le povzema nekatere druge sistemske zakone in ne prinaša nobenih izboljšav trenutnega stanja. Predsednik Zavoda invalidskih podjetij Slovenije Boris Šuštaršič je medtem opozoril, da zakon po nepotreben indirektno poskuša dodatno sistemsko regulirati socialna podjetja, čeprav imamo v Sloveniji to že več desetletij zelo dobro urejeno.