c S
V DeSUS v zakonodajni postopek vložili predlog zakona o demografskem skladu 31.01.2018 08:14 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Poslanska skupina DeSUS je danes v zakonodajni postopek vložila predlog zakona o demografskem skladu, potem ko se je usklajevanje o koalicijskem zakonu v ponedeljek končalo neuspešno. A zakon je po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca nujen, da bi bila sredstva za pokojnine zagotovljena tudi današnji srednji in mlajši generaciji.

Ustanovitev demografskega sklada, ki je med zavezami iz koalicijske pogodbe, je bila med pogoji, da DeSUS vstopi v koalicijo, je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik DeSUS in zunanji minister Erjavec.

Državno premoženje je treba po njegovih besedah nameniti za rešitev demografskih problemov. "Na tak način bi lahko dolgoročno zagotovili pokojnine za kasnejše generacije upokojencev," je menil.

V DeSUS želijo neodvisen in samostojen demografski sklad, medtem ko bi bil sklad po predlogu ministrstva za finance "prazna škatla", je dejal. Po predlogu ministrstva bi se namreč ohranil koncept upravljanja kapitalskih naložb države. Slovenski državni holding (SDH) bi še naprej upravljal z vsemi naložbami, v katerih ima delež tudi demografski sklad. Ta pa bi samostojno upravljal z naložbami v družbah, v katerih ni naložb države ali SDH.

Predlog DeSUS, ki ga podpirajo tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije in Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, predvideva, da se demografski sklad kot novi upravljavec državnih naložb s posebnim mandatom umešča v veljavni sistem upravljanja kapitalskih naložb države. SDH pa bi ohranil vlogo centralnega upravljavca državnega premoženja, katerega namen ni zagotavljati dodatno pokojninsko varnost.

Ključne kapitalske naložbe bi uvrstili med strateške naložbe sklada, ki bi ostale v njegovem dolgoročnem lastništvu. Sklad bi z njimi upravljal samostojno in neodvisno.

Med 13 strateškimi naložbami sklada predlog našteva Gen Energijo, Telekom Slovenije, Zavarovalnico Triglav, Krko, Modro zavarovalnico, Luko Koper, Pošto Slovenije, Petrol, Geoplin, Pozavarovalnico Sava, podjetje D.S.U., Savo in Loterijo Slovenije.

Med devetimi nestrateškimi naložbami sklada pa so našteti Terme Olimia, STH Ventures, tri družbe tveganega kapitala in štiri vodnogospodarska podjetja.

Po zaključenem postopku privatizacije naj bi na sklad prenesli tudi 25-odstotni delež NLB.

Vrednost domačih kapitalskih naložb sklada po izvedenem prenosu znaša po navedbah iz zakonskega predloga 3,85 milijarde evrov.

Koalicijski vrh je v ponedeljek ugotovil, da so konceptualne razlike med koalicijskimi strankami prevelike, da bi nadaljevali z usklajevanjem predloga o demografskem skladu na vladni ravni. Pogajanja v zvezi s tem so zato končali.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je opozorila, da mora biti zakon po njihovem mnenju zasnovan tako, da se v demografskem skladu prepoznajo vse družbene skupine, ne le upokojenci. Poleg tega je pomemben vidik tudi upravljanje sklada, je dejala.

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je menil, da "vztrajanje ene in druge stranke pri različnih konceptih ni dobro za državo in kaže, da bo ta projekt treba izpeljati v drugem mandatu oz. v začetku mandata". Izrazil je upanje, da bo tedaj več politične modrosti.

Kapitalska družba bi se morala glede na zakon o SDH preoblikovati v sklad že do konca leta 2015. Sklad naj bi pomenil vir za dodatna sredstva za pokojninsko blagajno, ko bo razmerje med zavarovanci in upokojenci najmanj ugodno.