c S
Težave pri selitvi evropske agencije za zdravila v Amsterdam 31.01.2018 08:05 Bruselj, 30. januarja (STA) - Amsterdam ima težave z zagotavljanjem ustreznih pogojev za delo evropske agencije za zdravila, ki se tja seli zaradi brexita. Takojšnja pripravljenost novih prostorov za zagotovitev nemotenega delovanja agencije je veljala za enega glavnih pogojev pri izbiri novega sedeža. Italija, ki je neuspešno kandidirala z Milanom, ne skriva nezadovoljstva.

Nizozemska vlada je v ponedeljek sporočila, da prostori, kamor se seli evropska agencija za zdravila Ema, ne bodo pripravljeni pred novembrom prihodnje leto, kar je devet mesecev po načrtovanem brexitu.

Nizozemske oblasti so sicer zagotovile začasne prostore, ki pa po oceni izvršnega direktorja Eme Guida Rasija "niso idealni". V agenciji z okoli 900 zaposlenimi opozarjajo, da bo dvojna selitev zahtevala dodatna sredstva in podaljšala čas, ko agencija ne bo normalno operativna.

Takojšna pripravljenost novega sedeža za zagotovitev nemotenega delovanja agencije je veljala za enega glavnih pogojev pri odločanju o tem, kam se bo selila Ema, zato te težave sprožajo številna vprašanja, zlasti v Italiji.

Italija, ki se je v končnici procesa za sedež potegovala z Milanom, ne skriva nezadovoljstva. Nepripravljenost Amsterdama predstavniki italijanskih oblasti označujejo za škandalozno in ne izključujejo možnosti uporabe pravnih sredstev.

V Evropski komisiji so se danes ogradili od vprašanj, kako je mogoče, da Amsterdam ni pripravljen na selitev Eme, ko pa je bil to eden glavnih pogojev. Pravijo, da niso pravi naslov za ta vprašanja in da so sami priskrbeli le "forenzično analizo" kandidatur.

Evropska agencija za zdravila je pristojna za znanstveno vrednotenje, nadzor in spremljanje varnostnih vidikov zdravil v EU. Ključna je za zagotavljanje dobrega delovanja enotnega trga zdravil v EU.

Za sedež agencije za zdravila je bilo najprej 19 kandidatov: Amsterdam, Atene, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruselj, Bukarešta, Dublin, Dunaj, Helsinki, Koebenhavn, Lille, Malta, Milano, Porto, Sofija, Stockholm, Varšava in Zagreb.

Komisija je sicer kandidature analizirala, ni pa prednostno razvrstila kandidatov. Izbrale so članice unije po vnaprej dogovorjenem postopku. Potem ko sta se v tretji krog glasovanja uvrstila Milano in Amsterdam, je na koncu zmagovalca določil žreb.