c S
V Savdski Arabiji v poravnavah z osumljenimi korupcije zbrali več kot 100 milijard dolarjev 31.01.2018 08:03 Rijad, 30. januarja (STA) - Po valu aretacij v Savdski Arabiji zaradi suma korupcije novembra lani so v več poravnavah zaenkrat zbrali že več kot 106 milijard dolarjev premoženja, je danes sporočil savdski tožilec Savd al Modžeb. Od skoraj 400 osumljenih ljudi jih je zaenkrat le še 56 v priporu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Osumljeni so poravnave dosegli z različnimi oblikami premoženja, od nepremičnin do deležev v podjetjih, varnostnih papirjev in gotovine.

Od novembra lani je bilo sicer ovadenih 381 oseb, 56 pa jih je še vedno v priporu. Tisti, ki so jih izpustili, so bodisi priznali krivdo in plačali poravnavo bodisi niso našli dovolj dokazov proti njim. "Pogajanja in poravnave s številnimi so zaključena in njihove primere je prevzela pisarna javnega tožilstva, ki bo zaključilo postopke," je sporočil tožilec.

Savdske oblasti so v zadnjih mesecih preteklega leta v sklopu protikorupcijskega ukrepanja aretirale več sto ljudi, intenzivnost kampanje pa počasi popušča. Med aretiranimi so bili tudi člani kraljeve družine, ministri in druge savdske osebnosti. Ti so pripor prestajali v prestižnem hotelu v prestolnici Rijad.

Med aretiranimi je bil tudi milijarder Al Valid bin Talal, ki so savdske oblasti konec tedna po skoraj trimesečnem priporu izpustile na prostost.

Poznavalci menijo, da je šlo pri protikorupcijski kampanji predvsem za poskus vplivnega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana za utrditev moči.