c S
Novi direktor zavoda za varstvo narave napoveduje povezovanja 31.01.2018 08:01 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Teo Hrvoje Oršanič, ki je 22. januarja prevzel vodenje Zavoda RS za varstvo narave, je v svoji viziji vodenja posebej poudaril potrebo po povezovanju vseh sektorjev, ki so posredno ali neposredno povezani z varstvom narave. Še posebej pa si bo, kot je dejal na današnji novinarski konferenci, prizadeval za okrepitev naravovarstvene stroke.

Naravovarstvena stroka je v času velikih sprememb, kot so izgube biotske raznovrstnosti, klimatske spremembe in vse hitrejši razvoj, po njegovih besedah pomembna tako v slovenskem, evropskem kot tudi v svetovnem merilu. "Zdravo domoljubje se začne pri spoštovanju narave," je, kot so z zavoda sporočili po novinarski konferenci, poudaril Oršanič.

Novi prvi mož zavoda je napovedal, da bo veliko dela vložil v izboljšanje finančnega stanja na področju narave. "Izkoriščanje narave na način, da prihaja do številnih neljubih posledic, pa nas sili, da je naravovarstvo slišano in videno," je poudaril.

Vodenje zavoda je prevzel 22. januarja, potem ko je Dariju Krajčiču potekel četrti mandat. Oršanič, ki je doslej skoraj dva mandata vodil Kozjanski park, je po izobrazbi magister naravoslovnih znanosti s področja varstva naravnih vrednot.

Zavod RS za varstvo narave, ki ima sedem območnih enot po državi in skupno nekaj več kot sto zaposlenih, je bil ustanovljen za opravljanje dejavnosti javne službe ohranjanja narave v letu 2001. Zavod je osrednja strokovna institucija, pristojna za ohranjanje narave, poleg javnega dela pa pripravlja, vodi ali sodeluje pri projektih iz različnih finančnih mehanizmov. S tem nadgrajuje prioritetne naloge javne službe in prispeva k uresničevanju ciljev zavoda.

Trenutno je zavod vodilni partner dveh projektov, Life to grasslands in Mala barja - Marja, ter partner v 19 drugih projektih.

Stanje v slovenski naravi je v primerjavi z drugimi državami razmeroma dobro, a se žal tudi v Sloveniji po vseh kazalnikih slabša. Če k temu dodamo klimatske spremembe ter s tem povezane vremenske nevšečnosti in vsak dan večje število tujerodnih invazivnih vrst, se delo v naravovarstvu kar množi in ga nikoli ne zmanjka. Naravovarstveniki so k sreči svojemu delu izjemno predani, v strokovnem smislu vsak dan boljši, zakonska osnova pa vsak dan bolj naklonjena ohranjanju narave, še ugotavljajo na zavodu.