c S
Odbor DZ kljub pomislekom o višini turistične takse podpira zakon o spodbujanju razvoja turizma 31.01.2018 08:38 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Odbor DZ za gospodarstvo je ob potrditvi več dopolnil koalicijskih strank zakonu o spodbujanju razvoja turizma pokazal zeleno luč. DZ predlagajo, da zakon obravnavajo že na februarski seji. Več članov odbora je danes izrazilo pomisleke o višini turistične takse, ki bo, kot je spomnila državna sekretarka Eva Štravs Podlogar, znašala do 2,5 evra.

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Štravs Podlogarjeva je na seji med novostmi, ki jih prinaša zakon, izpostavila dvig zneska turistične takse in uvedbo nove promocijske takse. Turistična taksa naj bi po novem znašala do 2,5 evra, višino pa bo tudi v prihodnje določala občina samostojno, je pojasnila.

Na ministrstvu so v luči razprave o višini turistične takse po besedah državne sekretarke pretehtali in se odločili, da najvišji možen znesek turistične takse obdržijo glede na velike razvojne ambicije, ki so povezane z nadaljnjim razvojem turizma na lokalnem območju.

Štravs Podlogarjeva je dejala, da so turistična taksa namensko zbrana sredstva, njihovo porabo pa preverja tudi računsko sodišče. Ob predpostavki, da bi bila povprečna višina takse, za katero se bodo občine dejansko odločile, okoli dva evra, izračuni kažejo, da se bodo v Sloveniji prihodki iz tega naslova povečali za slabih sedem milijonov evrov, je še dodala.

Druga novost je promocijska taksa, ki jo bodo gosti plačevali skupaj s turistično takso, določala pa se bo v znesku 25 odstotkov od določene turistične takse. Promocijska taksa bo neposreden prihodek Slovenske turistične organizacije (STO), sredstva pa bodo namenjena za načrtovanje in izvajanja trženja ter promocije celovite turistične ponudbe Slovenije, predvsem v tujini. Na račun promocijske takse bo STO po besedah državne sekretarke letno prejela okoli 4,7 milijona evrov dodatnih sredstev.

Predstavnica Turistično gostinske zbornice Snežana Škerbinc je na današnji seji predlagala, da bi se cene turistične takse znižale v kampih, saj ti niso primerljivi s hotelskimi nastanitvami. Franc Trček iz Levice je medtem menil, da bi morala biti turistična taksa vezana na kategorizacijo.

Za Daniela Krivca (SDS) je zakon dobrodošel, bi ga pa lahko pripravili že prej. Ni se strinjal s Škerbinčevo glede višine takse v kampih, saj, kot je dejal, ne moremo izhajati iz stališč izpred 20. let, ko so bili kampi res cenejša možnost. V kampe danes hodijo premožni gosti, cena pa je pogosto višja od cen hotelov, je izpostavil. Z njim se je strinjal tudi Tomaž Gantar (DeSUS), pri čemer je dodal, da se vedno pojavi problem, ko začneš delati izjeme. Potem je teh vedno veliko, je opozoril.

V SDS se jim sicer po Krivčevih besedah zdi vprašljiv le skok cene turistične takse, ki je po njihovi oceni prevelik. Stranka jez dopolnilom predlagala, da se promocijska taksa določi v višini 15 odstotkov in se obračuna od turistične takse in ne na turistično takso, kot je predlagano v predlogu zakona. V primeru, da se taksa določi v višini 2,5 evra bi to pomenilo, da je obračunane turistične takse 2,125 evra, promocijske takse pa 0,375 evra, je pojasnil Krivec.

Tudi Marinka Levičar (DeSUS) je ocenila, da je višina takse zastavljena previsoko, zato je napovedala podporo dopolnilu SDS. Matjaž Han (SD) je medtem ocenil, da slovenski turizem raste tudi zaradi varnostne situacije v svetu. Narod ne leti več v Egipt in Tunizijo, ampak leti v te dele Evrope, je dejal in dodal, da je treba Sloveniji omogočiti dobro promocijo v tujini, in sicer da gre za lepo in varno državo.

Odbor je danes potrdil vrsto dopolnil koalicijskih poslanskih skupin, ki so izhajala predvsem iz pripomb zakonodajno-pravne službe. Dopolnila SDS o višini turistične takse niso sprejeli. Odbor je na koncu nujne seje podprl še sklep, s katerim člani odbora DZ predlagajo, da zakon o spodbujanju razvoja turizma obravnava že na februarski seji.