c S
Newyorške borze začele s krepkimi padci 30.01.2018 16:32 New York, 30. januarja (STA) - Trgovalni dan na newyorških borzah se je začel z močnimi padci osrednjih indeksov. Med največjimi izgubaši so delnice Appla in podjetij iz zdravstvenega sektorja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V prvih 30 minutah trgovanja se je industrijski indeks Dow Jones znižal za 1,12 odstotka na 26.144 točk. Širši indeks S&P 500 je izgubil 0,89 odstotka in se gibal na ravni 2828 točk, tehnološki indeks Nasdaq pa je bil pri 7391 točkah, kar je 1,01 odstotka pod ponedeljkovo zaključno vrednostjo.

Po valu rekordov v prvih tednih leta 2018 so se indeksi na newyorških borzah v ponedeljek znižali, danes pa še nadaljujejo pot navzdol. Vlagatelji so previdni pred tednom, polnim pomembnih podatkov: v sredo bo najnovejše odločitve o denarni politiki sporočila ameriška centralna banka Federal Reserve, danes pa bo imel letni nagovor predsednik Donald Trump. V petek prihaja poročilo o stanju na trgu dela v januarju, podatke o poslovanju pa bodo razkrili Apple, Facebook in drugi velikani.

Padci odražajo prepričanje, da je unovčevanje dobičkov "previden pristop pred nekaterimi ključnimi dogodki", je dogajanje komentiral analitik družbe Briefing.com Patrick O'Hare.

Delnice Appla so se pocenile za več kot odstotek po poročanju, da je zaradi šibkega povpraševanja po telefonih iphone X zmanjšal obseg proizvodnje. Delnice podjetij s področja zdravstva pa so zdrsnile po novici, da velikani Amazon, Berkshire Hathaway in JP Morgan Chase ustvarjajo skupno podjetje, ki bi naslovilo rast cen v zdravstvu.

Padci se nadaljujejo tudi na evropskih borzah. Okoli 16. ure je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,91 odstotka pod gladino. V Frankfurtu je DAX prav tako izgubljal 0,91 odstotka, v Parizu pa je bil CAC 40 0,79 odstotka pod izhodiščem. Za 0,90 odstotka se je spustil indeks FTSE 100 na borzi v Londonu.