c S
Hrvaški ribiči slovenskih kazni ne bodo plačali 30.01.2018 14:22 Zagreb, 30. januarja (STA) - Hrvaški premier Andrej Plenković je danes v Zagrebu dejal, da hrvaški ribiči ne bodo plačali kazni, ki jih bodo dobili iz Slovenije zaradi kršitve meje. Pojasnil je, da bodo našli pravne mehanizme za pomoč hrvaškim ribičem, da bi izpodbijali slovenske plačilne naloge. Napovedal je tudi, da bodo z enakimi ukrepi odgovorili proti slovenskim ribičem.

Plenković je izrazil obžalovanje, ker "Slovenija nadaljuje z nesprejemljivo politiko implementacije procesa arbitraže, iz katerega je Hrvaška izstopila, in arbitražne sodbe, ki je Hrvaška ne priznava".

"Upoštevaje mednarodno pravo je nemogoče enostransko izvajati arbitražno odločbo, kar lahko vprašate tudi slovenske mednarodne pravnike," je dejal Plenković novinarjem po današnjem omizju o energetiki v Zagrebu. Poudaril je, da je pošiljanje slovenskih plačilnih nalogov hrvaškim ribičem "globoko zgrešeno".

"To so enostranske poteze. Mi smo bili, kot resna država, ves čas pripravljeni na odgovor in bomo odgovorili. Torej, hrvaška policija bo z enakimi ukrepi odgovorila na kršitev hrvaškega ozemlja s strani slovenskih ribičev, da bi jasno pokazali, da je naše sporočilo trdno," je dejal predsednik hrvaške vlade.

Hrvaški ribiči so v ponedeljek prejeli prvih 14 slovenskih plačilnih nalogov v višini od 500 evrov dalje zaradi nezakonitega prehoda meje, ki jo je Slovenija na podlagi arbitražne sodbe implementirala konec lanskega leta.

Hrvaška policija je v ponedeljek odgovorila s pošiljanjem enajstih plačilnih nalogov slovenskim ribičem, za katere trdi, da so kršili hrvaški zakon o nadzoru državne meje. Hrvaška vztraja pri meddržavni meji sredi Piranskega zaliva, čeprav za to nima nobene pravne osnove. Slovenski ribiči doslej kazni še niso prejeli.

Hrvaški minister za pravosodje Dražen Bošnjaković (HDZ) je v ponedeljek dejal, da bo hrvaško pravosodno ministrstvo zagotovilo pravno pomoč hrvaškim ribičem, ki bodo dobili slovenske plačilne naloge zaradi kršitve meje. Napovedal je pravočasne pritožbe na slovenske kazni in poudaril, da kazni ne bo treba plačati niti ribičem niti hrvaški vladi.