c S
Upniki podprli prodajo dela Mipa v stečaju Pivki perutninarstvo 30.01.2018 13:53 Nova Gorica/Pivka, 30. januarja (STA) - Upniki družbe Mip v stečaju so na današnji seji upniškega odbora potrdili predlog prodaje Mipovega proizvodnega obrata v Kromberku Pivki perutninarstvo. Soglasje k prodaji mora zdaj dati še pristojno sodišče. Stečajni upravitelj Mipa Marko Zaman je za STA izrazil pričakovanje, da se bo to zgodilo še ta teden.

Pivka perutninarstvo ima nato do aprila čas za plačilo dobrih treh milijonov evrov kupnine.

Predmet prodajne pogodbe so vse premičnine kompleksa Mip v Kromberku pri Novi Gorici in nepremičnine, ki predstavljajo mesnopredelovalni del. To je ključni del, potreben za proizvodnjo mesa, je pojasnil Zaman.

Preostale nepremičnine kromberškega kompleksa bodo verjetno prenesli na ostale upnike oziroma Družbo za upravljanje terjatev bank, ki je med največjimi upniki Mipa, je še dodal stečajni upravitelj.

Ponudba Pivke perutninarstvo za nakup kromberškega predelovalnega obrata je vključevala sam mesnopredelovalni obrat brez upravne stavbe in okoliških parcel, kar predstavlja okrog 40 odstotkov celotnega kompleksa.

"Zaradi rasti proizvodnje in velike prostorske stiske v obstoječi enoti Meso na sedežu podjetja Pivka perutninarstvo na Kalu pri Pivki nove prostore nujno potrebujemo," je 17. januarja ob podpisu pogodbe o prodaji povedal predsednik uprave pivške družbe Janez Rebec.

V Pivki perutninarstvo ocenjujejo, da bo za zagon in preselitev proizvodnje na novo lokacijo potrebna še dodatna investicija v višini od pol milijona do 700.000 evrov. Za to naj bi potrebovali od pet do šest mesecev, saj želijo tudi na novi lokaciji ohraniti visoke standarde kakovosti, varnosti in sledljivosti živil.

"Želja je, da bi selitev oddelka predelave piščančjega mesa Pivka začeli pred poletjem. Na novi lokaciji bo predvidoma 50 zaposlenih. V skladu z novimi potrebami bomo zaposlili tudi nove sodelavce," je še povedal Rebec.

Stečaju Mipa marca 2009 je sledilo več neuspešnih poskusov prodaje kromberškega obrata. Prejšnji stečajni upravitelj Miroslav Benedejčič je zato razpisal dražbo za prodajo po delih, a jo je Zaman po prevzemu vodenja stečajnega postopka konec lanskega novembra preklical in pripravil nov predlog prodaje.