c S
Skupščina Save za prodajo Gorenjske banke srbski AIK banki pod odložnimi pogoji 30.01.2018 13:49 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Skupščina Save je danes sprejela nasprotni predlog finančnega sklada York, da se delnice Gorenjske banke prodajo srbski AIK banki, vendar pod odložnimi pogoji, je v izjavi medijem pojasnila predsednica uprave SDH Lidija Glavina. Kupec bo moral v 45 dneh upravnemu odboru Save predstaviti vsa potrebna dovoljenja bančnih regulatorjev za prevzem.

Srbska AIK banka, ki ima v lasti že petino Gorenjske banke, bo morala, kot je pojasnila Glavina, v mesecu in pol predložiti dokazila, da ima dovoljenja Narodne banke Srbije, Evropske centralne banke in Banke Slovenije za nakup še 37,6-odstotnega deleža. Če banka v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića teh ne bo predložila, ne bo mogla kupiti delnic, je zagotovila Glavina.

Za to so se odločili, ko je v ponedeljek v medije prišla informacija, da je srbski bančni regulator umaknil dovoljenje za prevzem, neuradno zaradi nekaterih spornih poslov v Srbiji. Glede na informacije iz medijev je Slovenski državni holding (SDH) v ponedeljek z Banko Slovenije opravil informativni sestanek, kjer so želeli od regulatorja mnenje o teh informacijah. Zanimalo jih je tudi, ali v zvezi s tem v Banki Slovenije poteka kakšen postopek.

"Na Banki Slovenije so nam potrdili, da ima potencialni kupec Gorenjske banke veljavno dovoljenje Banke Slovenije in Evropske centralne banke, o nobeni drugi zadevi pa se niso izrazili, ker da gre za podatke zaupne narave," je dejala Glavina.

SDH je danes zjutraj guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca še enkrat zaprosil, da pove, ali ima kakšne zadržke glede prodaje. Na to so se v bančnem regulatorju odzvali pisno, in sicer so v sporočilu za javnost zapisali, da na podlagi objavljenih informacij, podanih s strani Narodne banke Srbije, obravnavajo vse dodatne relevantne informacije z vidika ocene primernosti AIK banke kot kvalificiranega delničarja.

"Če bi se na podlagi ponovne ocene pristojnega nadzornega organa izkazalo, da AIK banka ne izpolnjuje pogojev za kvalificiranega lastnika v Gorenjski banki, lahko nadzorni organ sproži postopke za odvzem dovoljenja za kvalificirano lastništvo v Gorenjski banki v skladu z zakonom o bančništvu in pravili enotnega mehanizma nadzora," so zapisali.

SDH sicer po besedah Glavine ni pristojen, da se v zvezi s tem za informacije obrača na srbskega bančnega regulatorja. Če kdo, je za to pristojen prodajni konzorcij. Glavina je sicer prepričana, da so lastniki Save danes ravnali skrbno. "Na SDH želimo, da bo banka prodana kupcu, ki bo razpolagal z vsemi potrebnimi dovoljenji," je izpostavila.

Lastniki Save so imeli sicer na mizi danes tudi prvotni predlog upravnega odbora, da soglašajo s sklenitvijo kupoprodajne pogodbe z AIK banko, na podlagi katere Sava proda 111.773 delnic Gorenjske banke, Abanka pa kot fiduciarni imetnik proda 34.287 delnic banke, vendar so sprejeli Yorkov nasprotni predlog.

AIK banka, ki ima v lasti uradno 20,99 odstotka delnic Gorenjske banke, je sredi decembra sicer objavila namero za prevzem Gorenjske banke, a nato v določenem 30-dnevnem roku ni objavila prevzemne ponudbe. Uradnih informacij o tem, zakaj se to ni zgodilo, ni. "AIK banka ima v tem trenutku veljavno dovoljenje Banke Slovenije in vedno ima možnost, da zaprosi za podaljšanje," je spomnila Glavina.

Ocenila je še, da je bil postopek prodaje voden transparentno in konkurenčno. Prodajalci so tako preverjali verodostojnost in ustreznost kupca. Sava je največja lastnica Gorenjske banke. Sledijo AIK s skoraj 21-odstotnim deležem, DUTB s 6,8-odstotnim deležem, Zavarovalnica Triglav s štiriodstotnim deležem ter nekatere družbe z Gorenjske z okoli enoodstotnim deležem.

Prodajo Gorenjske banke je Savi po tem, ko je pristala v prisilni poravnavi, septembra 2015 naložila Banka Slovenije in ji v njej medtem odvzela glasovalne in upravljavske pravice. Nato je Sava oblikovala konzorcij za skupno prodajo 55 odstotkov delnic banke, v katerem so še Abanka, Družba za upravljanje terjatev bank in Zavarovalnica Triglav. Glavina se sicer je danes odzvala tudi na navedbe, da naj bi se gospodarski minister Zdravko Počivalšek zavzemal za dokapitalizacijo Save. "O tem bomo odločali, ko bo čas za to," je dejala.