c S
Ryanair formalno priznal britanski sindikat pilotov 30.01.2018 11:11 London, 30. januarja (STA) - Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je prvič v svoji zgodovini podpisal dogovor, s katerim formalno priznava sindikat kot partnerja v socialnem dialogu. "Glede na predhodno sovražnost Ryanaira v odnosu do sindikatov je današnji dogovor zgodovinski," je dejal generalni sekretar sindikata Balpa Brian Strutton.

"To je prvi dogovor o formalnem priznanju sindikata, ki ga je podpisal Ryanair," so danes sporočili iz irskega prevoznika. Sindikat Balpa zastopa okoli 600 Ryanairovih britanskih pilotov.

Ryanair je imel v zadnjih mesecih precej težav zaradi nezadovoljnega osebja. Ta mesec je sporočil že, da so njegovi britanski piloti sprejeli povišanje plače za do 20 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ryanairov vodja zaposlenih Eddie Wilson v obeh potezah vidi dokaz, "kako resen je Ryanair glede konstruktivnega sodelovanja s sindikati, ki so pripravljeni konstruktivno sodelovati z nami".

Ryanair je moral od konca lanskega leta do marca letos odpovedati 20.000 poletov, kot glavni razlog pa je navedel napake v načrtovanju dela in urjenju pilotov. Po tem fiasku so piloti zahtevali boljše delovne pogoje in tudi zastopanje, nekateri so tudi odšli k drugim prevoznikom.

Dogajanje je pripeljalo tudi do prve stavke pilotov pri Ryanairu. Nemški piloti so namreč pred božičem za kratek čas prekinili delo.

Sindikat Balpa, ki zastopa Ryanairove britanske pilote, je novico pozdravil. "Medtem ko smo bili sprva skeptični glede iskrenosti Ryanaira, ki je nam in drugim sindikatom ponudil dogovor, so pogovori in srečanja z njimi dokazali, da si resnično želijo konstruktivnega odnosa s sindikati," je dodal Strutton.

Kot dodaja britanski BBC, bo sindikat sedaj imenoval pet predstavnikov, ki se bodo v prihodnje z Ryanairom pogajali glede odprtih vprašanj, kot so plače in delovni čas. Prav tako bodo izbrali svetovalno skupino za pogodbene pilote, ki jih Ryanair ne zaposluje neposredno.

Ryanair je decembra napovedal, da bo priznal tudi sindikat Impact, ki zastopa irske pilote.