c S
Velenjska občina načrtuje revitalizacijo Starega Velenja 30.01.2018 08:45 Velenje, 30. januarja (STA) - Mestna občina Velenje načrtuje, da bo z dvema projektoma iz programa celostnih teritorialnih naložb revitalizirala območje, imenovano Staro Velenje. Projekta Stari trg 11 in Revitalizacija starotrškega jedra sta skupaj ocenjena na 3,5 milijona evrov (z DDV). Občina je oba projekta vsem zainteresiranim predstavila v ponedeljek zvečer.

Stanovanjsko-poslovni objekt na naslovu Stari trg 11 v Velenju je že več let popolnoma dotrajan in v slabem gradbenem stanju. Zato se je občina odločila, da bo objekt porušila in zgradila novega.

Pridobiti želi nove poslovne površine za obrtno dejavnost v okviru programa zagotavljanja podpornih storitev za obstoječa start up podjetja. Novozgrajeni objekt bo namenjen spodbujanju starih obrti in kreativnih industrij, so sporočili z Mestne občine Velenje.

Projekt je ocenjen na 1,6 milijona evrov (z DDV). Občina bo prispevala 312.000 evrov, predvidena nepovratna sredstva kohezijske politike znašajo skoraj en milijon evrov, preostalo so sredstva države.

Še nekaj več, skupno 1,9 milijona evrov je vreden drugi projekt, imenovan Revitalizacija starotrškega jedra. Z njim želi občina pridobiti nove poslovne površine za umetnike in druge ustvarjalce.

V okviru tega projekta občina načrtuje gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta v Starem Velenju, kot nadomestno gradnjo objekta Ljubljanska 2 s steklenim prizidkom. Pred tem je potrebna rušitev objekta Stare pekarne. Predvidena naložba predstavlja urbano prenovo degradiranega območja ter rušitev in novogradnjo objekta, ki bo po prenovi namenjen mladim umetnikom in stanovanjem.

Na območju se bo spremenil tudi prometni režim, po celostni sanaciji pa bo območje pridobilo lep trg s pogledom na Velenjski grad, s čimer bo obujeno starotrško vzdušje v tem najstarejšem delu mesta. Izboljšani bodo tudi pogoji za izvedbo dogodkov, še navajajo na občini.

Gradnja pri obeh projektih se bo pričela predvidoma v drugi polovici letošnjega leta in bo končana konec leta 2019. Je pa vse odvisno od tega, kdaj bo občina prejela odločbo o sofinanciranju s strani države. Šele takrat bo namreč lahko začela objavljali javne razpise za izbor izvajalcev del, so STA pojasnili na občini.