c S
Še zadnje zasedanje FOMC pod vodstvom Janet Yellen 30.01.2018 08:27 Washington, 30. januarja (STA) - Danes se začenja še zadnje zasedanje Odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) pod vodstvom predsednice Janet Yellen, ki se konča v sredo, nakar bo februarja vodenje Federal Reserve (Fed) prevzel njen naslednik Jerome Powell, ki ga je senat že potrdil na položaj.

Po tokratnem zasedanju ne bo novinarske konference Yellenove, analitiki pa ne pričakujejo sprememb v obrestni politiki. Vlada splošno soglasje, da se bo ključna obrestna mera, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, spet dvignila za 0,25 odstotne točke na naslednjem zasedanju FOMC marca, ki bo prvo pod Powellovim vodstvom.

Ključna obrestna mera se je nazadnje povišala po decembrskem zasedanju FOMC in sicer na med 1,25 do 1,50 odstotka, kar je bilo lani tretje povišanje za 0,25 odstotne točke.

Analitiki potem za letos predvidevajo še dva podobna ukrepa glede ključne obrestne mere, torej povišanje za 0,25 odstotne točke po zasedanju v juniju in septembru, ampak kot vedno bo vse odvisno od razmer v gospodarstvu.

Od decembra se je dolar malce pocenil v primerjavi z drugimi valutami, sprejeta je bila davčna reforma, ameriška gospodarska rast je solidna, krepi pa se tudi globalna, brezposelnost ostaja nizka, inflacija pa je še vedno pod ciljno vrednostjo denarne politike centralne banke, to je dveh odstotkov letno.

Vmes se bo nadaljevalo zmanjševanje bilance Federal Reserve, ki je v času zadnje gospodarske in finančne krize leta 2008 in 2009 krepko povečala količino denarja v obtoku, zadnje zasedanje pa naj bi predvsem potekalo v znamenju čestitk Yellenovi za uspešno vodenje denarne politike v zadnjih štirih letih, odkar je prevzela položaj od Bena Bernankeja.

Yellenovi pripisujejo zasluge za normalizacijo, stabilnost in predvidljivost denarne politike, ki je umirjala finančne trge in ni ovirala gospodarskega okrevanja. Powell bo v skladu z vsemi pričakovanji takšno politiko nadaljeval.