c S
Pred Luko Koper danes protest v podporo delavskemu boju 30.01.2018 08:23 Koper, 30. januarja (STA) - Civilna fronta Vstala Primorska, vstani Slovenija! danes pred Luko Koper pripravlja protest v podporo delavskemu boju. Udeležbo oz. zanimanje zanjo je prek družbenega omrežja Facebook najavilo preko 500 ljudi. Shod sledi zaostritvi razmer med žerjavisti in upravo Luke po poskusu odpovedi pogodbe o zaposlitvi sindikalistu Mladenu Jovičiću.

Kot so zapisali v civilni fronti, zahtevajo, da se konča gonja proti sindikalistom in delavcem, "ki so dovolj pogumni, da se uprejo škodljivim manipulacijam uprav".

Nova uprava Luke Koper pod vodstvom Dimitrija Zadela je namreč v začetku prejšnjega tedna začela postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi sindikalistu Mladenu Jovičiću, ki je bil kot žerjavist udeležen v delovni nesreči konec julija, v kateri je umrl delavec.

Vodstvo družbe je v petek sicer sklenilo ustaviti postopke odpovedi pogodbe in namesto tega iti v sodno izpodbijanje zadnje Jovičićeve pogodbe o zaposlitvi. Kot je tedaj pojasnil Zadel, pri postopkih zoper Jovičića ne gre za "nikakršen napad na sindikalno gibanje", Jovičić pa do nadaljnjega ostaja zaposlen v luki in mu bo tudi omogočeno sindikalno delovanje.

Poteza uprave ni pomirila žerjavistov, ki so zaradi po njihovem enostranskih potez uprave zoper sindikat in ostale zaposlene preklicali socialni mir. Dodatno so žerjavisti upočasnili delo, zaradi česar je že prišlo do zamud, ne pa tudi do preusmeritev tovornih ladij v druga pristanišča, je v ponedeljek pojasnil Zadel.

Civilna fronta je podoben množičen protest organizirala že pred poldrugim letom ob poskusih zamenjave tedanjih luških nadzornikov, kar bi odprlo vrata zamenjavi tedanje uprave pod vodstvom Dragomirja Matića. Tedaj se je na shodu zbralo nekaj tisoč ljudi, tudi zaradi pritiska javnosti pa je Slovenski državni holding (SDH) nato umaknil predlog o menjavi članov nadzornega sveta, tedanji predsednik uprave SDH Marko Jazbec pa je odstopil s funkcije.