c S
Delničarji Save o prodaji delnic Gorenjske banke 30.01.2018 08:23 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Delničarji Save bodo po napovedih na današnji skupščini odločali o predlogu, da delnice Gorenjske banke prodajo srbski AIK banki. Cena za delnico je določena pri 298 evrih. Tako bi Sava ob prodaji 37,6-odstotnega deleža prejela 43,53 milijona evrov. Pred tem je neuradno predsednik uprave Gorenjske banke Andrej Andoljšek že ponudil odstop.

Predlog sklepa se glasi, da lastniki Save soglašajo s sklenitvijo kupoprodajne pogodbe, na podlagi katere Sava proda 111.773 delnic Gorenjske banke, Abanka pa kot fiduciarni imetnik proda 34.287 delnic banke.

Ta predlog je upravni odbor Save potrdil sredi decembra. O soglasju k odločitvi za prodajo bodo sedaj odločali še njeni lastniki na čelu s Slovenskim državnim holdingom, Kapitalsko družbo in skladom York.

AIK banka, ki ima v lasti uradno 20,99 odstotka delnic Gorenjske banke, je sredi decembra sicer objavila namero za prevzem Gorenjske banke, a nato v postavljenem roku ni objavila prevzemne ponudbe. Uradnih informacij o tem, zakaj se to ni zgodilo, ni.

Predsednik uprave Gorenjske banke Andrej Andoljšek je po poročanju Dela sicer že v ponedeljek ponudil svoj odstop. AIK je po poročanju medijev pod drobnogledom srbske centralne banke, razlog pa bi lahko bili nekateri sporni posli v Srbiji. Po navedbah Dela naj bi srbska centralna banka od nje zahtevala dokapitalizacijo v višini 60 milijonov evrov, sicer ji ne bo izdala soglasja za prevzem Gorenjske banke. Finance pa so poročale, da je zaradi nepravilnosti pri poslovanju že umaknila soglasje za povečanje deleža.

Prodajo Gorenjske banke je Savi po tem, ko je pristala v prisilni poravnavi, septembra 2015 naložila Banka Slovenije in ji v njej medtem odvzela glasovalne in upravljavske pravice.