c S
Eurostat v objavo prve ocene rasti BDP v zadnjem četrtletju in celotnem letu 2017 30.01.2018 08:17 Luxembourg, 30. januarja (STA) - Evropski statistični urad Eurostat bo danes objavil prvo oceno rasti BDP 19 držav z evrom in 28 članic EU v zadnjem lanskem četrtletju. V tretjem sta obe območji v primerjavi s predhodnim po sezonsko prilagojenih podatkih beležili 0,6-odstotno rast, v letni primerjavi pa 2,6-odstotno. Objavil bo tudi prvo oceno rasti v celotnem minulem letu.

Za Slovenijo podatek o rasti v zadnjem četrtletju danes še ne bo znan. Statistični urad ga bo po napovedih objavil 28. februarja.

Med državami članicami unije so imele v tretjem četrtletju na četrtletni ravni najvišjo rast Romunija, Malta in Latvija. Na drugi strani je BDP upadel na Danskem, v Litvi pa skoraj stagniral. Tudi na letni ravni je z najvišjo rastjo v EU dominirala Romunija, sledili sta ji prav tako Malta in Latvija.

V tretjem četrtletju je bil v Sloveniji BDP za 4,9 odstotka višji kot v enakem četrtletju lani in za odstotek višji kot v prejšnjem četrtletju.

Evropska komisija za letos tako EU kot območju evra napoveduje 2,1-odstotno gospodarsko rast, Evropska centralna banka pa območju evra 2,3-odstotno.

Za ZDA je prva ocena rasti v zadnjem lanskem četrtletju in celotnem minulem letu znana nekaj dni. Ameriško gospodarstvo se je v tem četrtletju ohladilo in poraslo manj od pričakovanj. Gospodarska rast je bila na letni ravni 2,6-odstotna, v celotnem letu 2017 pa je ameriški BDP zrasel za 2,3 odstotka.