c S
Andoljšek neuradno odstopil z vrha Gorenjske banke 30.01.2018 08:16 Ljubljana/Kranj, 29. januarja (STA) - Predsednik uprave Gorenjske banke Andrej Andoljšek je na današnji seji nadzornega sveta ponudil odstop, neuradno poroča spletno Delo. Vzrok je menda bil, da se ne vidi v ekipi srbskega tajkuna Miodraga Kostića, ki je napovedal prevzem banke. Kot poročajo tudi spletne Finance, sicer Kostić nima več dovoljenja srbske centralne banke za prevzem.

Po poročanju Financ je Srbska narodna banka Kostiću umaknila dovoljenja za prevzem. V njegovi AIK banki je namreč ugotovila več nepravilnosti.

Na torkovi skupščini Save je sicer predvideno odločanje o soglasju za prenos lastništva delnic Gorenjske banke na srbskega prevzemnika. Predlog sklepa se glasi, da lastniki Save soglašajo s sklenitvijo kupoprodajne pogodbe, na podlagi katere Sava proda 111.773 delnic Gorenjske banke, Abanka pa kot fiduciarni imetnik proda 34.287 delnic banke.

Ta predlog je upravni odbor Save potrdil sredi decembra. O soglasju k odločitvi za prodajo bodo sedaj odločali še njeni lastniki na čelu s Slovenskim državnim holdingom, Kapitalsko družbo in skladom York.

AIK banka, ki ima v lasti uradno 20,99 odstotka delnic Gorenjske banke, je sredi decembra sicer objavila namero za prevzem Gorenjske banke, a nato v postavljenem roku ni objavila prevzemne ponudbe. Uradnih informacij o tem, zakaj se to ni zgodilo, ni