c S
Židan izpostavlja cilj prepolovitve administrativnega bremena kmetij 30.01.2018 08:05 Bruselj, 29. januarja (STA) - Kmetijski ministri EU so danes razpravljali o prihodnosti preskrbe s hrano in kmetijstva po letu 2020, pri čemer se napoveduje bistvena novost, ki naj bi razpolovila administrativno breme kmetov. Slovenski minister Dejan Židan se stanja po letu 2020 veseli, a obenem opozarja, da se je treba že zdaj začeti pripravljati nanj.

Bistvena predvidena novost se nanaša na spremembo izvedbenega modela skupne kmetijske politike, v okviru katerega naj bi imele članice več pristojnosti pri izvedbi politike na nacionalni ravni.

Prihodnja politika bo imela skupne cilje in skupen nabor ukrepov, članice pa bodo lahko iz tega nabora izbrale ukrepe, s katerimi bodo najbolje naslovile svoje specifične razmere in tako tudi učinkoviteje prispevale k doseganju skupnih ciljev na ravni EU.

Ohranja se dvostebrna struktura z neposrednimi plačili ter tržnimi ukrepi v prvem stebru in širokim naborom strukturnih ukrepov v okviru politike razvoja podeželja, pojasnjujejo na kmetijskem ministrstvu.

Predvidene vsebinske spremembe gredo zlasti v smeri večje učinkovitosti in rezultatske naravnanosti, tako pri neposrednih plačilih kot na področju kmetijsko-okoljskih in podnebnih ukrepov.

Minister Židan je ob tem izpostavil, da potrebuje močna kmetijska politika tudi močno financiranje. Opozoril je še, da prenos dela načrtovanja politik na države ne sme pomeniti, da se tudi financiranje prenese na članice, še zlasti pri neposrednih plačilih.

Komisija po ministrovih navedbah obljublja, da bo administrativno breme za polovico manjše, naloga držav pa je, da to prenesejo do svojih kmetij. "Torej cilj mora biti, da se administrativno breme tudi za kmetije v Sloveniji prepolovi," je poudaril Židan.

Predvidena nova ureditev je po Židanovih besedah za članice izziv tudi zato, ker s tem ne bi imele več argumentov, da je kmetijstvo zapleteno zaradi zapletenega Bruslja. Ne bo več "sledenja pikicam in vejicam bruseljskih dekretov", ponazarja Židan.

Minister v povezavi z razpravo o skupni kmetijski politiki po letu 2020 izpostavlja tudi zagotovilo močnega sofinanciranja kmetijstva tam, kjer se težko kmetuje, in pričakovanja glede nadaljnje podpore mladim kmetom.