c S
Hrvaški ribiči prejeli prve kazni iz Slovenije, Hrvaška odgovorila na enak način 30.01.2018 08:00 Ljubljana/Zagreb/Bruselj, 29. januarja (STA) - Na naslove hrvaških ribičev so danes prispele prve slovenske kazni zaradi kršitev meje v Piranskem zalivu. 14 plačilnih nalogov za skupaj 7000 evrov kazni so dobili savudrijski ribič Diego Makovac in njegova soproga ter njun kolega Ezio Kocijančić. Hrvaška policija je nato poslala prvih 11 kazni tudi slovenskim ribičem.

Da so vseh 14 slovenskih plačilnih nalogov za po 500 evrov kazni dobili zakonca Makovac in Ezio Kocijančić, je danes poročala hrvaška komercialna televizija Nova TV. Makovac je v pogovoru za to televizijo pojasnil, da sta skupaj s soprogo Franko, ki je zaposlena na njegovi ladji, dobila 13 kazni zaradi nezakonitega prehoda slovenske meje.

Povedal je še, da so slovenske plačilne naloge že predali načelniku za meje v policijski upravi hrvaške Istre Lorisu Kozlovcu, ki bo kazni izročil naprej hrvaškemu kmetijskemu ministrstvu, kot so ribičem tudi svetovali na srečanjih s predstavniki hrvaške vlade. Makovac ne ve, kako bo ministrstvo rešilo zaplet s kaznimi, zanima ga le, da se zadeve uredijo.

Savudrijski ribič je sicer zatrdil, da bo še naprej lovil v Piranskem zalivu do sredinske črte. "Ne gremo tja iz političnih razlogov, temveč da bi lahko preživeli in nahranili družine," je povedal. Tudi ribič Ezio Kocijančić, ki je danes dobil en plačilni nalog iz Slovenije, je napovedal, da se bo v torek znova odpravil v ribolov v Piranski zaliv, je poročal hrvaški radio.

Kocijančić je sicer pred tem v pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 povedal, da vse manj hrvaških ribičev lovi v Piranskem zalivu, saj jih slovenska policija ovira pri delu. Dodal je, da so sicer zadovoljni, ker jih pri ribolovu spremlja hrvaška policija, a tudi navzočnost hrvaške policije predstavlja nevšečnost pri opravljanju dela.

Hrvaška policija je medtem sporočila, da je poslala prvih enajst kazni slovenskim ribičem, ker naj bi prav tako kršili državno mejo v Piranskem zalivu. Kot je na svoji spletni objavilo hrvaško notranje ministrstvo, je šest plačilnih nalogov izdanih posameznikom, ki imajo registrirana plovila, pet pa pravnim osebam. Za pravne osebe so predvidene kazni v višini 2134 evrov, za posameznike pa 334 evrov.

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je ob tem izrazila obžalovanje, ker "je slovenska stran s pošiljanjem kazni hrvaškim ribičem kršila dosedanji dogovor o izogibanju incidentom", in dodala, da so "bili zaradi zaščite našega ozemlja prisiljeni odgovoriti z enakim ukrepom".

Ponovila je še, da v skladu z mednarodnim pravom ni mogoče izvajati enostranskih odločitev, kar velja tudi v primeru arbitražne sodbe, "zato ni nobenih sprememb na terenu, torej meja ostaja sredi Piranskega zaliva".

Ponovno je tudi zatrdila, da hrvaškim ribičem ni treba skrbeti zaradi slovenskih kazni, saj da jim bo hrvaška država nudila vso pravno pomoč pri iskanju rešitve za situacijo, v kateri so se znašli.

Zunanji minister Karl Erjavec se je sicer na hrvaška ravnanja in diplomatsko noto, v kateri je Hrvaška minuli konec tedna napovedala kazni za slovenske ribiče, ostro odzval. Noto je označil kot "bolj namenjeno hrvaški javnosti" kot pa slovenski.

"Absurdno je, da nam pošiljajo diplomatske note za ribolov v slovenskem morju. Vemo, da meja ni na sredini Piranskega zaliva, nikdar ni bila tam določena," je na novinarski konferenci poudaril Erjavec. Hrvaška želi po njegovem očitno na vsak način izsiliti pravico do izvajanja pristojnosti v slovenskem morju, a meja je določena na podlagi arbitražne razsodbe. "Če sem zloben, bi lahko rekel, da gre za nekakšno papagajsko politiko," je še dejal.

Slovenskim ribičem je Erjavec zatrdil, da se nimajo česa bati, saj da nima Hrvaška "nobene pravne podlage", da bi jih kaznovala. Glede morebitnega plačevanja hrvaških kazni je dejal, da "je absurdno, da bi slovenski ribiči plačevali kazni zato, ker lovijo v slovenskem morju", ter da "o tem sploh ni govora".

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je medtem v Bruslju ocenil, da so napovedane kazni slovenskim ribičem, ki lovijo v slovenskih vodah, "izjemno huda provokacija". "Namesto da bi bili že daleč v implementaciji in iskali skupne projekte, se s temi provokacijami Hrvaška od tega oddaljuje," je ocenil.

Tako Erjavec kot Židan sta spomnila, da je slovensko ministrstvo za kmetijstvo pripravilo določene ukrepe, kot sta zagotavljanje pravne pomoči ribičem in možnost nadomestil. Židan je pojasnil, da so se s slovenskimi ribiči dogovorili, da bo država prevzela na svoja pleča morebitne sodne stroške in da bo pomagala v primeru poškodovanja lastnine ribičev. Prav tako bodo ribiči dobili odškodnino, ker ne morejo uresničevati vseh pravic iz ribolova, in sicer 250 evrov na tekočo dolžino plovila.

Na ravni zunanjih ministrstev oziroma ministrov med Slovenijo in Hrvaško se sicer januarja "ne dogaja nič". Kot je pojasnil Erjavec, s hrvaško kolegico nima nobenih stikov, še posebej potem, ko je izjavila, da je bila meja med državama določena 25. junija 1991. To namreč pomeni, da "je povsem nekredibilna", s takšnim ministrom pa se je težko pogovarjati, je dejal.