c S
Prvih 14 slovenskih kazni prejeli hrvaški ribiči 29.01.2018 16:49 Zagreb, 29. januarja (STA) - Prvih 14 slovenskih kazni zaradi kršitev meje sta dobila savudrijski ribič Diego Makovac in njegova soproga ter njun kolega Ezio Kocijančić, je danes poročala hrvaška komercialna televizija Nova TV. Kot so dodali, so trije ribiči dobili 14 slovenskih plačilnih nalogov za 500 evrov, kar pomeni, da bodo morali plačati skupno 7000 evrov kazni.

Makovac je v pogovoru za Novo TV pojasnil, da sta skupaj s soprogo, ki je zaposlena na njegovi ladji, dobila 13 kazni zaradi ilegalnega prehoda slovenske meje. Kot je dodal, ima možnost plačila polovice kazni, če bi jo plačal takoj, torej skupaj 3250 evrov.

Povedal je, da so slovenske plačilne naloge predali načelniku za meje v policijski upravi hrvaške Istre Lorisu Kozlovcu, ki bo kazni izročil hrvaškemu kmetijskemu ministrstvu, kot so ribičem tudi svetovali na srečanji s predstavniki hrvaške vlade. Makovac je danes dejal, da ne ve, kako bo hrvaško kmetijsko ministrstvo rešilo zaplet s kaznimi ter da ga zanima le, da se zadeve uredijo.

Savudrijski ribič je dejal, da bo še naprej lovil v Piranskem zalivu do sredinske črte. "Ne gremo tja iz političnih razlogov temveč da bi lahko preživeli in nahranili družine," je povedal.

Slovenski plačilni nalog je zaradi kršitve meje danes dobil tudi hrvaški ribič Ezio Kocijančić, ki je prav tako napovedal, da se bo v torek odpravil v ribolov v Piranski zaliv, je danes poročal hrvaški radio.

Radio je dodal, da savudrijski ribiči pričakujejo, da se bodo v naslednjih dneh znova srečali s predstavniki hrvaške vlade, ki so jim na dveh januarskih srečanjih obljubili vso podporo v primeru slovenskih kazni.

Podpredsednik odbora sabora za zunanjo politiko iz največje hrvaške opozicijske stranke SDP Joško Klisović je danes za hrvaško televizijo povedal, da hrvaška vlada v nobenem primeru ne sme plačati kazni namesto ribičev, ker bi na ta način priznala suverenost Slovenije v delu Piranskega zaliva, za katerega Hrvaške meni, da je njen. Kot je dejal nekdanji namestnik hrvaške zunanje ministrice, mora hrvaška vlada rešiti problem v pogovorih s slovenskimi kolegi.

Klisovićev kolega iz saborskega odbora Miroslav Tuđman iz vladajoče HDZ pa je ocenil, da gre za "politično nasilje s strani slovenske politike". "Bomo videli ali bo ta epidemije potekala do (slovenskih parlamentarnih) volitev, ali se bo nadaljevala tudi potem," je izjavo starejšega sina nekdanjega hrvaškega predsednika predvajal hrvaški radio.

Slovenska policija je v petek poslala prvih 14 plačilnih nalogov hrvaškim ribičem zaradi kršitev na morju. Kot so napovedali, bodo od danes na podoben način nadaljevali z izvrševanjem zakonodaje v primeru kršitev, povezanih z nedovoljenim prestopom slovenske morske meje.

Na napovedi slovenske policije se je v soboto odzvalo hrvaško zunanje ministrstvo, ki je z diplomatsko noto napovedalo, da bo Hrvaška začela pošiljati kazni za prekrške slovenskim ribičem zaradi "ribolova na hrvaških območjih morja". Hrvaško notranje ministrstvo je nato objavilo, da bodo kazni poslali osmim slovenskim ribičem, ki so najpogosteje kršili meddržavno mejno črto.