c S
Za koalicijo konec pogajanj o demografskem skladu, razlike prevelike 29.01.2018 15:01 Ljubljana, 29. januarja (STA) - Koalicijski vrh je danes ponovno razpravljal o demografskem skladu in ugotovil, da so konceptualne razlike med njimi prevelike, da bi s tem projektom na vladni ravni nadaljevali. Pogajanja v zvezi s tem so zato končali, prvak DeSUS Karl Erjavec pa je napovedal, da bo DeSUS svoj predlog zakona v parlamentarni postopek vložila še ta teden.

Če predlog DeSUS ne bo sprejet v tem mandatu, Erjavec upa, da bo zakon o demografskem skladu njihova zahteva ob sestavljanju nove koalicije pogodbe, če bo DeSUS v vladi.

Koalicijski partnerji so se namreč dolgo pogajali o demografskem skladu, a so bila konceptualna razhajanja med SMC in DeSUS prevelika, da bi jih lahko premostili. DeSUS je vztrajala pri samostojnosti in neodvisnosti demografskega sklada, v katerega bi vključili tudi strateške naložbe države. SMC na te zahteve ni pristala oz. stališč niso uspeli zbližati.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po današnjem koalicijskem vrhu v izjavi novinarjem spomnila, da mora predlog DeSUS skozi zakonodajni postopek, kar pomeni, da pred koncem pomladi ne bodo začeli niti z javnim delom obravnave. Tedaj se bo o predlogu izrekla tudi SMC, ob čemer pa je Kustec Lipicerjeva spomnila na jasna stališča stranke.

Po njihovem mnenju mora biti zakon zasnovan tako, da se v demografskem skladu prepoznajo vse družbene skupine, ne le upokojenci. Poleg tega pa je pomemben vidik tudi upravljanje sklada, je opozorila.

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je v izjavi novinarjem poudaril, da demografski sklad potrebujemo. Spomnil je, da so pred vrati volitve in da vsak s svojimi koncepti nagovarja svoj del volivcev, vendar pa je po njegovem mnenju škoda, da koalicija glede tega ni zmogla več modrosti.

"Vztrajanje ene in druge stranke pri različnih konceptih ni dobro za državo in kaže, da bo ta projekt treba izpeljati v drugem mandatu oz. v začetku mandata," je poudaril Han, ki upa, da bo tedaj več politične modrosti.

Po njegovih ocenah bi bilo sicer moč zbližati koncepta SMC in DeSUS. Vendar pa si je treba vzeti nekaj časa in z novo ekipo ter družbenim dogovorom, ki bo presegal koalicijo, izvesti ta projekt, je še dejal.