c S
Ministrstvo od strateško inovacijskih partnerstev pričakuje dvig dodane vrednosti in konkurenčnosti 29.01.2018 14:29 Ljubljana, 29. januarja (STA) - Gospodarsko ministrstvo od strateško inovacijskih partnerstev, ki delujejo že od lani, pričakuje dvig dodane vrednosti in konkurenčnosti ter povečanje izvoza. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal pristojni minister Zdravko Počivalšek, je vlada že leta 2015 v okviru pametne specializacije prepoznala devet ključnih razvojnih področjih.

Med ta ključna področja je Počivalšek uvrstil pametna mesta in skupnosti, pametne stavbe in dom z lesno verigo, mreže za prehod v krožno gospodarstvo, trajnostno hrano, trajnostni turizem, tovarne prihodnosti, zdravje-medicino, mobilnost in materiale kot končne produkte.

Dejal je tudi, da inovacijska partnerstva pomenijo implementacijo strategije pametne specializacije ter da je v njih vključenih že več kot 600 deležnikov. Od teh partnerstev pa pričakuje dvig dodane vrednosti, boljšo konkurenčnost in povečanje izvoza.

Minister ocenjuje, da mu do konca mandata ne bo uspelo spremeniti delovno-pravne zakonodaje v smeri fleksibilnosti. "Ne smemo pa se bati uvoza delovne sile, brez pravih ljudi ne bomo izboljšali svoje konkurenčnosti na svetovnem trgu," je še navedel.

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Sonja Šmuc meni, da pametna specializacija prinaša veliko prednosti. Zdi se ji tudi prav, da je vlada prepoznala omenjenih devet področjih kot prebojnih. Po njenih besedah je skupna točka vseh inovacijskih partnerstev povezovanje podjetij in inštitucij znanja.

Postregla je tudi s podatkom, da GZS vodi dve investicijski partnerstvi, in sicer razvoj materialov kot produktov ter trajnostni turizem, vstopila pa bo tudi v še štiri.

Direktor Inštituta za materiale Matjaž Godec je ocenil, da je inovacijsko partnerstvo razvoj materialov kot produktov zelo uspešen, kot primera dobre prakse pa je izpostavil družbi Impol in TPV. Pojasnil je tudi, da se omenjeno inovacijsko partnerstvo trenutno ukvarja s šestimi projekti, in sicer gre za področje jekel in posebnih zlitin, področje aluminija, tehnologij, multikomponentnih pametnih materialov, področje funkcionalnih premazov ter področje naprednih veziv za kovine.

Projektni vodja strateško inovacijskega partnerstva razvoj materialov kot produktov Vesna Nahtigal je dejala, da imajo že 40 članov, vključno z inštitucijami znanja. Namen tega partnerstva je med drugim priprava pilotnega projekta za razvoj človeških virov, ki bo odgovoril na vprašanje, kakšne kadre potrebujejo v naslednjih treh do petih let.

"Pomembna je tudi internacionalizacija in vključevanje v mednarodno verigo. Želimo si, da bi naše materiale uporabljali tudi v letalski industriji in energetiki," je še izpostavila Nahtigalova.