c S
EU v primeru trgovinskih omejitev ZDA napoveduje hitre protiukrepe 29.01.2018 14:28 Bruselj, 29. januarja (STA) - V Evropski komisiji so danes v odzivu na grožnje ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaradi "nepravičnih" trgovinskih praks EU poudarili, da se bo unija v primeru kakršnih koli ameriških trgovinskih omejitev odzvala "hitro in ustrezno".

"EU se je pripravljena odzvati hitro in ustrezno, če bodo naš izvoz prizadeli kakršni koli omejevalni ukrepi iz ZDA," je poudaril glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

V odzivu na Trumpove očitke v Bruslju še izpostavljajo, da za EU pri trgovinski politiki ne gre za igro, v kateri so zmagovalci in poraženci, temveč so lahko vsi zmagovalci.

Prav tako v komisiji poudarjajo, da trgovinska politika sicer mora biti odprta in poštena, a da obenem mora temeljiti na pravilih.

Trump je ob robu svetovnega gospodarskega foruma v Davosu v pogovoru za britansko televizijo ITV, objavljenem v nedeljo, EU opozoril, da lahko pričakuje povratne ukrepe zaradi zelo nepravičnega ravnanja pri trgovanju z ZDA.

EU in ZDA sta se julija 2013 začeli pogajati o novem prostotrgovinskem sporazumu, znanem po okrajšavi TTIP, vendar so se po Trumpovi izvolitvi pogajanja ustavila.

Na vprašanje, ali je torej pogajanja zdaj že mogoče razglasiti za propadla, so danes v Bruslju spomnili na besede predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja v septembrskem govoru o stanju unije.

Juncker je tedaj dejal, da so se trgovinska pogajanja ustavila in da je treba razjasniti, ali obstaja zadostna raven ambicije in stičnih točk na obeh straneh Atlantika za njihovo nadaljevanje.