c S
Japonski finančni regulator okrcal borzo kriptovalut Coincheck 29.01.2018 13:07 Tokio, 29. januarja (STA) - Japonska finančna uprava je okrcala tamkajšnjo borzo kriptovalut Coincheck, s katere so v nedavnem hekerskem napadu ukradli za več kot pol milijarde dolarjev kriptožetonov NEM. Na finančni upravi so prepričani, da je borza storila premalo za preprečitev tovrstnih hekerskih napadov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z borze Coincheck je v petkovem hekerskem napadu izginilo 523 milijonov kriptožetonov NEM v vrednosti približno 58 milijard jenov (430 milijonov evrov), Coincheck pa je prizadetim 260.000 strankam obljubil kompenzacijo.

Vsaka stranka naj bi tako dobila 82 dolarskih centov za vsako enoto kriptovalute, ki jo je izgubila. V času napada so s kriptožetoni NEM trgovali po tečaju okoli 94 dolarskih centov.

Finančna uprava je Coinchecku naložila, naj izboljša svoj varnostni sistem v luči zaščite pred hekerskimi napadi. Nedavni napad po poročanju japonskih medijev preiskuje tudi policija.

Do podobnega incidenta je prišlo tudi leta 2014, ko je s tokijske borze bitcoinov Mt. Gox izginilo za približno 48 milijard jenov bitcoinov, takrat vrednih skoraj pol milijarde ameriških dolarjev.