c S
Hrvaški ribiči bodo slovenske kazni pošiljali pristojnim hrvaškim inštitucijam 29.01.2018 11:12 Zagreb, 29. januarja (STA) - Savudrijski ribiči pričakujejo, da bo danes ali v torek na njihove naslove prišlo prvih 14 slovenskih plačilnih nalogov zaradi kršitve meje na morju. Kot je napovedal eden o njih, Ezio Kocijančić, bodo plačilne naloge poslali pristojnim hrvaškim inštitucijam, ki so jim zagotovile, da lahko nemoteno lovijo sredi Piranskega zaliva.

"Takoj, ko dobimo kazni, če jih sploh dobimo, jih bomo poslali na ministrstvo. Obljubili so nam, da 300-odstotno stojijo za nami in da lahko lovimo ribe, kazni pa naj, takoj ko jih dobimo, pošljemo njim," je danes izjavil Kocijančić, ki sam pričakuje kazen slovenske policije.

Predstavniki hrvaške vlade so savudrijskim ribičem prejšnji teden na srečanju v Bašaniji pri Umagu naročili, naj se s slovenskimi kaznimi oglasijo pri hrvaški obmejni policiji, nakar bo primer prevzela hrvaška vlada.

Kot je Kocijančić povedal v pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1, je bil med prvimi, ki so lovili čez mejo po slovenski implementaciji arbitražne odločbe konec decembra lani. O višini kazni ni želel ugibati, a je dejal, da se lahko pri njem zaplete, če bo želel obiskati svojce v Sloveniji, kar počne vsak teden. Kocijančićeva soproga je namreč Slovenka.

Kocijančić je ocenil, da bi morala hrvaška policija nadzirati sredinsko črto v Piranskem zalivu, kot je to počela doslej, ter da bi morala slovenskim policijskim in ribiškim plovilom preprečiti vstop v hrvaško morje. Ne ve, zakaj Hrvaška tega ne počne, čeprav ima, kot je dejal, hrvaška policija v Umagu osem plovil, medtem ko jih ima Slovenija štiri.

Povedal je, da vse manj hrvaških ribičev lovi v Piranskem zalivu, saj jih slovenska policija ovira pri delu. Dodal je, da so zadovoljni, ker jih pri ribolovu spremlja hrvaška policija, a tudi navzočnost hrvaške policije predstavlja nevšečnost pri opravljanju dela.

Slovenska policija je v petek poslala prvih 14 plačilnih nalogov hrvaškim ribičem zaradi kršitev na morju. Kot so napovedali, bodo od danes na podoben način nadaljevali z izvrševanjem zakonodaje v primeru kršitev, povezanih z nedovoljenim prestopom slovenske morske meje.

Na napovedi slovenske policije se je v soboto odzvalo hrvaško zunanje ministrstvo, ki je z diplomatsko noto napovedalo, da bo Hrvaška začela pošiljati kazni za prekrške slovenskim ribičem zaradi "ribolova na hrvaških območjih morja". Hrvaško notranje ministrstvo je nato objavilo, da bodo kazni poslali osmim slovenskim ribičem, ki so najpogosteje kršili meddržavno mejno črto.