c S
Janković obtožen jemanja podkupnine od Gratela 29.01.2018 10:03 Ljubljana, 29. januarja (STA) - Specializirano tožilstvo je sredi lanskega decembra proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću vložilo obtožbo zaradi domnevnega jemanja podkupnine od Gratela. Obtožba ni pravnomočna, saj je Janković proti njej konec decembra vložil ugovor, o katerem še ni odločeno.

Očitki se nanašajo na marec 2007, ko je Janković od podjetja Gratel zahteval 500.000 evrov, da je to dobilo dovoljenje za prekop javnih površin pri gradnji kabelskega omrežja. Gratel naj bi nato ta denar doniral Ljubljanskemu gradu za obnovo.

Tožilstvo je vložilo obtožbo proti "eni fizični osebi zaradi kaznivega dejanja jemanja podkupnine". Jankovič je po navedbah časnika očitke zanikal že ob hišnih preiskavah februarja 2014, na zaslišanju pred preiskovalno sodnico pa naj bi zanikal, da je terjal donacijo, temveč je po njegovem šlo za odpravo škode, ki da jo je utrpela občina zaradi ravnanja Gratela.

Proti Jankoviću potekajo še najmanj tri sodne preiskave, specializirano tožilstvo oz. Nacionalni preiskovalni urad pa obravnava tudi več kazenskih ovadb v predkazenskih postopkih, danes piše Delo.