c S
Trump opozoril EU zaradi nepravičnih praks trgovanja 29.01.2018 09:57 Davos, 29. januarja (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je opozoril Evropsko unijo, da lahko pričakuje povratne ukrepe zaradi "zelo nepravičnega" ravnanja na področju trgovanja z ZDA. Evropske izdelke se namreč lažje spravi na ameriški trg, kot obratno, je dejal v pogovoru za britansko televizijo ITV, ki je bil objavljen v nedeljo.

"Predstavljam Združene države Amerike, to je zelo nepravična situacija," je dejal Trump novinarju Piersu Morganu, ki je pogovor posnel v četrtek ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu.

"Ne moremo spraviti naših produktov na trg. To je zelo, zelo težko," je pojasnil v svojem prvem pogovoru za kak neameriški medij, odkar je predsednik ZDA, in dodal, da vseeno EU pošilja svoje produkte v ZDA. "Brez davkov, zelo malo davkov. To je zelo nepravično," je povedal.

Ameriški predsednik je nadaljeval, da je imel zelo veliko težav z EU in da se to lahko razvije v nekaj večjega na področju trgovanja. "In mislim, da bo to v njihovo škodo," je povedal.

Z Morganom sta spregovorila tudi o brexitu, pri čemer je Trump kritiziral britansko premierko Thereso May in njeno vlado, češ da bi sam zavzel bolj strogo stališče glede pogajanj o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije.

Pojasnil je tudi, da si še vedno želi obiskati London. Že pred odpovedjo svojega obiska, ki je bil napovedan za konec februarja, so se Britanci sicer razburili, načrtovali pa so številne proteste. Vseeno je Trump v intervjuju izrazil prepričanje, da je "zelo priljubljen" v Veliki Britaniji in zagotovil, da ga ne skrbijo kritike zoper njega, povzema intervju nemška tiskovna agencija dpa.

Trump je še obljubil, da bo Washington sklenil dogovor z Veliko Britanijo, ki bo "imeniten" in bo postal "super partner v trgovanju" v prehodnem obdobju po britanskem izstopu iz EU.

V pogovoru sta se dotaknila tudi feminizma, okoljskih sprememb, skrajne skupine Islamska država in pa zaročenke britanskega princa Harrya Meghan Markle.