c S
V Sežani odprtje polnilnice utekočinjenega zemeljskega plina za tovorna vozila 29.01.2018 09:53 Sežana, 29. januarja (STA) - V Sežani bodo danes odprli prvo stacionarno polnilnico utekočinjenega zemeljskega plina za tovorna vozila v Sloveniji, ki se ga bo med drugim udeležila evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Polnilnico je postavil Butan plin v okviru projekta SiLNG, za katerega so dobili tudi sredstva iz mehanizma za povezovanje Evrope (CEF).

Prva stacionarna polnilnica utekočinjenega zemeljskega plina za tovorna vozila v Sloveniji bo zasedala strateški geoprometni položaj, saj se nahaja v Sežani, ob sečišču dveh pomembnih transportnih koridorjev, in sicer jadransko-baltskega in mediteranskega, ki poteka od Španije od Ukrajine.

"Črpalka je pomemben korak za tovorni promet v Sloveniji in na Hrvaškem," so pred odprtjem, ki se ga bo udeležil tudi infrastrukturni minister Peter Gašperšič, zapisali v Butan plinu.

Utekočinjen zemeljski plin kot pogonsko gorivo je sodobna alternativa za tovorna vozila na dolge razdalje. Zaradi številnih okoljskih prednosti njegovo uporabo spodbuja tudi evropska politika v okviru programa CEF, katerega del je tudi projekt družbe Butan plin.

Cilj projekta, vrednega 2,475 milijona evrov, je vzpostavitev sistema potrebne infrastrukture polnilnic v Sloveniji in na Hrvaškem. Polovico vrednosti projekta predstavljajo evropska sredstva.

Utekočinjen zemeljski plin kot pogonsko gorivo predstavlja dobro rešitev za težki tovorni promet, ki je eden ključnih onesnaževalcev okolja. Vendar pa je, kot opozarjajo v Butan plinu, pomanjkanje ustrezne infrastrukture oz. polnilnic osrednji razlog, ki ovira trenutni razvoj evropskega trga.