c S
Finska krepi prizadevanja za odpravo premikanja ure v EU 29.01.2018 09:52 Bruselj, 28. januarja (STA) - Finska krepi prizadevanja za odpravo dvakratnega premika ure na leto v EU, pri čemer bo poskušala pospešiti ukrepanje Bruslja. V Evropski komisiji za zdaj pravijo le, da preiskujejo vprašanje z vidika učinkov tega ukrepa na prometni in energetski sektor, a da trenutno ne želijo ugibati o rezultatih in nadaljnjih korakih.

Lani je več kot 70.000 Fincev podpisalo peticijo za ukinitev premikanja ure dvakrat na leto, kar je spodbudilo ukrepanje politike, ki ta korak podpira.

Zdaj pa namerava finska vlada okrepiti prizadevanja na ravni EU, kjer ta ukrep opredeljuje direktiva o poletnem času oziroma premikanju ure.

Finska trenutno še preverja stališča preostalih članic. O tem, koliko članic unije ta korak podpira, finski predstavniki v Bruslju za zdaj ne želijo govoriti.

Izpostavljajo pa, da je na Finskem v ospredju razprave vpliv ukrepa na zdravje in dobro počutje, medtem ko v Evropski komisiji izpostavljajo prometni in energetski sektor.

V komisiji so se na prizadevanja Finske konec minulega tedna odzvali z besedami, da trenutno ne morejo povedati veliko, saj to vprašanje še preiskujejo.

Komisija zbira dokaze, preučuje učinke ukrepa na prometni in energetski sektor, vprašanje je kompleksno, je dejal govorec komisije Enrico Brivio.

V Bruslju tudi izpostavljajo, da v EU sicer velja direktiva o poletnem času, a da so odločitve v povezavi s standardnim časom v rokah članic unije.

Oktobra lani so se za odpravo premikanja ure v marcu in oktobru, kot določa evropska direktiva iz leta 2001, zavzeli tudi številni evropski poslanci iz različnih političnih skupin.

Stališče so pojasnili z argumenti, da premik ure znanstveno dokazano botruje zdravstvenim težavam, povečuje tveganje za nesreče ter zvišuje administrativne stroške, ne prinaša pa prihranka pri porabi energije, čemur je bil sprva namenjen.